Mūžībā devies populārā itāļu deserta autors - "tiramisu tēvs"

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: stockcreations/Shutterstock.com

Itālijā 93 gadu vecumā mūžībā devies Aldo Kampeols (Aldo Campeol) - restorāna īpašnieks, tiramisu receptes izgudrotājs, ziņo BBC.

Kampeols bija restorana "Le Beccheria" īpašnieks Itālijas ziemeļos, kur viņš kopā ar sievu arī izgudroja desertu, kas kļuvis par itāļu virtuves klasiku un iemantojis mīlestību visā pasaulē, kur pavāri to gatavo, adaptējot savām ekspektācijām.

Taisnības labad jāsaka, ka Aldo Kampeola ģimene savu izgudroto recepti nekad nav patentējusi.

Kā vēsta BBC, lai arī šī deserta izcelsme allaž tikusi apspriesta un pastāv pat versija, ka to pasniedza kā afrodiziaku kādā no Trevīzo pilsētas bordeļiem, tomēr plaši pieņemts, ka recepte ir radusies Kampeola restorānā.

Kā stāsta deserta līdzizgudrotājs šefpavārs Roberto Linguanoto, ēdiens tapis pavisam nejauši, gatavojot vaniļas saldējumu. Linguanoto kungs bļodā sajaucis maskarpones sieru ar olām un cukuru un par iegūto lielisko garšas kombināciju pastāstīja Aldo sievai Albai.

Laulātais pāris pilnveidoja desertu, pievienojot kafijā samērcētus dāmu pirkstiņu cepumus un noslēgumam apkaisīja desertu ar kakao, nosaucot to par "Tiramisù", kas burtiskā tulkojumā nozīmē "pacel mani", bet to interpretē kā "uzlabo man garastāvokli". 

Saldēdiena recepte 1981. gadā tika publicēta Veneto, vietējā izdevumā, kas veltīts ēdienam un vīnam, un tagad tas ir viens no Itālijas populārākajiem desertiem.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu