Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Lai nenonāk atkritumos: kā un kādus pārtikas produktus saldēt

Raksta foto
Foto: krsmanovic/Shutterstock.com

Bieži vien nopērkam un pagatavojam vairāk, nekā reāli spējam apēst. Jā, ieliekam ēdienu ledusskapī, bet arī tur par to mēdzam aizmirst un rezultātā milzīgs pārtikas produktu daudzums nonāk atkritumos. Risinājums ir gudra saimniekošana, pārtikas produktus saldējot.

Kaut arī esam pieraduši sasaldēt gaļu vai ogas, Rimi Gardēdis Normunds Baranovskis atgādina – sasaldēt var faktiski jebkuru pārtikas produktu. “Saldēt var visu – augļus, dārzeņus, gaļu, zivis, buljonu, gatavos ēdienus, pat piena produktus, tortes un pankūkas. Vienīgais, kas jāņem vērā, – sasaldējot un pēc tam atlaidinot ļoti sulīgus produktus, piemēram, tomātus vai lociņus, tie zaudēs vizuālo pievilcību, taču ne garšu, tāpēc tos var sasaldēt sakapātus, lai vēlāk izmantotu krēmzupas vai mērces pagatavošanai,” iesaka Normunds Baranovskis.

Lai produkti saglabātu garšu un aromātu, svarīgi tos saldētavā pareizi uzglabāt. “Ja produktam piekļūst gaiss, tas ar laiku izžūst. Arī jaunākajās produktu žāvēšanas un kaltēšanas tehnoloģijās tiek izmantota sasaldēšana. Tāpēc ir svarīgi produktu rūpīgi iepakot cieši noslēgtā kārbā, rūpīgi aizvērtā maisiņā vai folijā. Tas pasargās arī no svešu aromātu uzsūkšanas,” iesaka profesionālis. Ja saldētavā sāk parādīties nepatīkama smaka, Normunds Baranovskis rekomendē atkausēt saldētavu un noskaidrot smakas cēloni. Regulāra saldētavas atkausēšana arī samazinās elektrības rēķinu un novērsīs nepatīkamus aromātus, kas uzkrājas ledū.

Lai saldētavā valdītu kārtība, Normunds Baranovskis iesaka dažādu grupu produktus uzglabāt atsevišķi, ja iespējams: saldējumu, ogas un augļus vienā atvilktnē, gaļu, desas un frī kartupeļus – citā, zaļumus, dārzeņus un buljonus – atsevišķi. Ja nav pieejams pietiekams skaits saldētavas nodalījumu, produktus var sašķirot lielākās noslēgtās kārbās.

Normunda Baranovska padomi dažādu produktu sasaldēšanai

Normunds Baranovskis
Normunds Baranovskis Foto: Publicitātes foto

Ogas un augļus esam pieraduši sasaldēt katru rudeni, taču daudzi to dara nepareizi. Ogas vai augļu gabaliņus nevajadzētu uzreiz bērt kastītē, bet vispirms apmēram uz 4 stundām ievietot saldētavā uz paplātes vienmērīgā kārtiņā. Tas palīdzēs izvairīties no salipšanas un sasalšanas klucī, un no saldētavas ērti varēs izņemt kaut vai vienu zemeni. Pēc tam ogas vai auglīšus var pārbērt kompaktā kastītē vai maisiņos un uzglabāt, cik ilgi nepieciešams. Toties, ja no ogām paredzēts gatavot smūtijus, tās var sasaldēt jau sablendētas (bez cukura).

Līdzīgi kā ogas vajadzētu sasaldēt arī pupiņas un zirņus. Zirņus pirms sasaldēšanas ieteicams noblanšēt, lai tie būtu mīkstāki. Taču saldētavā tie jāliek, rūpīgi nosusināti. Tas ir vēl viens zelta padoms, kas attiecināms uz visiem produktiem – liekais mitrums pirms sasaldēšanas ir jānosusina!

Ļoti veiksmīgi var sasaldēt arī piena produktus. Ja mājās ir daudz sviesta, to var saldēt gan paciņā un atlaidināt, uz nakti ieliekot ledusskapī, vai arī sadalīt pa piciņai ledus trauciņos un pievienot zaļumus. Pēc tam šādi sasaldētu sviestu var uzglabāt kaut vai maisiņā un ērti pievienot ēdienam. To pašu var darīt ar olīveļļu. Tā gan nebojājas, taču to var sablendēt ar svaigiem zaļumiem un sasaldēt kubiņos, bet ziemā gatavot zupas vai dārzeņu biezeņus ar svaigu zaļumu garšu.

Cietos sierus sasaldē veselus. Kad nepieciešams, tos uz 10 minūtēm atstāj uz virtuves galda, lai atlaižas ārējā kārtiņa, sarīvē, cik vajadzīgs, un liek atpakaļ saldētavā. Sasaldēt var arī grieztos sierus, katru šķēlīti ielokot cepamajā papīrā un ņemot ārā no saldētavas, kad prāts nesas uz karstām siermaizītēm, – cepeškrāsnī siers ātri atkusīs un zeltaini sacepsies. Pūdētos sierus – gan zilos sierus, gan ar balto maliņu – Normunds Baranovskis izmanto galvenokārt picu pagatavošanai, tāpēc tos sasaldē sadrupinātus un uzkaisa picai pirms šaušanas krāsnī.

Dārzeņu un garšaugu atgriezumus Normunds Baranovskis uzglabā atsevišķā konteinerā saldētavā un no tiem gatavo aromātiskus buljonus. Viņš labprāt sasaldē arī veselus ķiplokus bez mizas, seleriju kātus un čili piparus, ko tādus pašus sasalušus uz smalkās rīves pierīvē, piemēram, zupai: šādi sasaldētus garšaugus ir vieglāk sarīvēt, nekā sagriezt.

Saldēt var visus ēdienu atlikumus – neapēsto zupu, ko vēlāk atliek vien iepurināt katliņā un uzsildīt, kūkas, sagrieztas porcijās, ko atlaidina pa nakti ledusskapī vai pāris stundas istabas temperatūrā, pildītās pankūkas un citus gardumus, kas pagatavoti ar rezervīti. Kādā aizņemtā dienā tie ne tikai pamatīgi ietaupīs laiku, ko vajadzētu veltīt vakariņu gatavošanai, bet arī samazinās atkritumos izmestās pārtikas daudzumu.

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu