Lielās dižsardzenes: kādi ir iecienītākie pagatavošanas veidi un vai visiem veicas tās atrast?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: AleksandarMilutinovic/Shutterstock.com

Sociālo tīklu sēņotāju grupās pēdējā laikā acis priecē kārtīgs daudzums dižsardzeņu, kuras ir patiesi iespaidīgā izmērā.

Bet ne visiem sēņotājiem meža māte allaž uzsmaida un ļauj viegli atrast šos labumus. Kā atzīst sēņotāja Ineta, viņa ļoti apzināti dižsardzenes "medījusi" divas sezonas, un tikai šogad beidzot ir palaimējies tādu atrast. Guvums ražens un patiesi dižens, jo sēnes branga izmēra. Ineta sēnes labprātāk cep kā karbonādes - lielās sagriež gabalos, lai veiksmīgāk varētu tās panēt.

Sēņotājs Jānis atklāj, ka viņam ar šo sēņu atrašanu problēmu neesot, jo Tukuma pusē to netrūkstot. Apzināti pēc tām uz mežu nedodas, bet, lasot baravikas, pa ceļam grozā ieliek arī kādu dižsardzeni, kuru šis sēņotājs vislabprātāk bauda svaigu - uz maizītes.

Inita Dāniele uzsver, ka uz riekstu smaržu un garšu paļauties nav droši, jo arī indīgās sēnes mēdz ļoti patīkami smaržot.

Droša pazīme ir dižsardzenes gredzentiņš. Atšķirībā no indīgām sēnēm tas nav pieaudzis pie kātiņa, brīvi kustas gan uz riņķi, gan uz augšu, uz leju. Un, ja šī pazīme atbilst, tad mikoloģe apstiprina, ka sēnes droši var ēst svaigas. 

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu