Izgaršo Gruziju: kas ir suluguni un kā to pagatavot

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Shutterstock

​Gruzīni māk izbaudīt – sauli, ainavas, vīnu, kopābūšanu un, protams, ēdienu. Aicinām iepazīt Gruzijas izcilākos kulinārijas meistardarbus! Vai zini, kas ir suluguni? Tas ir pēc īpašas tehnoloģijas gatavots siers - neatņemama gruzīnu mielasta sastāvdaļa. 

Agrāk suluguni lielākoties gatavoja no aitas vai kazas piena, mūsdienās šim nolūkam parasti tiek izmantots govs piens. Sieram ir mēreni sāļa garša un diezgan blīva un elastīga konsistence.

Kā pagatavot suluguni?

Sastāvdaļas:

  • 1 kg biezpiena;
  • 1 l piena;
  • 100 g sviesta;
  • 3  olas;
  • 1 TK sodas,
  • 1/2 TK galda etiķa;
  • 1 TK sāls.

Pagatavošana

Izberž biezpienu caur sietu, liek katlā, pārlej ar pienu. Jāraugās, lai piens pilnībā pārklātu biezpienu, tādēļ to pievieno pēc nepieciešamības. Karsē biezpienu uz lēnas uguns aptuveni 20 minūtes, nepārtraukti maisot.

Iegūto masu lej caurdurī, kas iepriekš izklāts ar samitrinātu marli, un labi izspiež. Tad liek siera masu atpakaļ katlā.

Pievieno sviestu un iemaisa. Tad pa vienai pievieno un iemaisa olas. Tad pievieno un iemaisa sāli, sodu un etiķi. Uz lēnas uguns maisa, līdz iegūta blīva masa, kas atgādina mīklu.

Liek to bļodiņās, kas iepriekš ieziestas ar sviestu, un nolīdzina ar karoti.

Liek sieru ledusskapī uz nakti, tad izņem no bļodiņām.

Foto: Shutterstock

Kā izmantot suluguni?

Suluguni izmanto gan tradicionālo pīrāgu hačapuri pildījumam, gan aukstajām uzkodām un karsto ēdienu pagatavošanai. Gruzīni pamatoti lepojas ar suluguni gatavošanas mākslu un izturas pret šo meistardarbu ar lielu cieņu. Viņi uzskata, ka pareizi pagatavotu suluguni vislabāk baudīt tīrā veidā, papildinot ar gabaliņu svaigi ceptas maizes un noskalojot ar malku vīna.

Labu apetīti

Raksts tapis sadarbībā ar Gruzijasvini.lv.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu