Izgaršo Gruziju: kas ir harčo un kā to pagatavot

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Shutterstock

​Gruzīni māk izbaudīt – sauli, ainavas, vīnu, kopābūšanu un, protams, ēdienu. Aicinām iepazīt Gruzijas izcilākos kulinārijas meistardarbus! Vai zini, kas ir harčo? Tā ir sātīga un pikanta liellopa gaļas zupa, kas tumīgumam papildināta ar rīsiem, skābenu plūmju biezeni un smalcinātiem valriekstiem. Īsts gruzīnu virtuves šedevrs!

Kas jāņem vērā, gatavojot harčo?

Kļūdains ir populārais pieņēmums, ka harčo tradicionāli gatavo no jēra vai aitas gaļas. Patiesībā

gruzīnu valodā šīs zupas nosaukumu izrunā ka "haršo", un tas ir cēlies no vārdu salikuma "dzrohas horci haršot", kas tulkojumā nozīmē “govs gaļas virums”.

Tātad harčo pamatā sākotnēji it bijusi tieši liellopu gaļa, bet nav nekāds grēks šo zupu gatavot arī ar cūkgaļu, teļa gaļu vai vistu. Vistas buljons ir izvārāms daudz ātrāk un krietni ieekonomēs laiku.

Zupai īpašu garšu buķeti piešķir sadrupināti valrieksti, zaļumi un tkemali – plūmju mērce, ko mēdz dēvēt arī par Gruzijas kečupu. Tkemali iespējams aizstāt arī ar kečupu, tomātu mērci vai tomātu pastu.

Gatavojot harčo pirmo reizi, daudzi mēdz pārcensties, pievienojot pārāk daudz rīsu. Labāk tādu kļūdu nepieļaut, jo pretējā gadījumā zupa pārvērtīsies par rīsu putru.

Pošoties gatavot gruzīnu iecienīto zupu, būtu jāsarūpē arī adžika, hmeli-suneli garšvielu maisījums un svaiga kinza, ko sakapātu pievieno jau bļodās salietai zupai, lai zaļumi nezaudētu reibinošo aromātu.

Īpašam garšu baudījumam harčo pasniedz ar hačapuri (recepte šeit).

Piedāvājam četras harčo zupas recepšu variācijas iedvesmai! Labu apetīti!

Raksts tapis sadarbībā ar Gruzijasvini.lv.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu