Ko darīt, ja sēnes sagroza galvu un ir gadījies nomaldīties mežā? (2)

Iesaka VUGD
Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Syda Productions/shutterstock.com

Mežs un sēnes aizrauj, tomēr skaidrs, ka ne visus mežus, kuros mēdzam doties mēs labi pazīstam, un, trīs reizes apgriežoties ap kārtīgu sēņu puduru, apjukt var arī labi zināmās vietās. Ko darīt?

Sākumā ir vispār jābūt gatavam doties sēņot ar gumijas zābakiem, groziņu un nazīti nebūs gana. Kārtīgi jāapģērbjas - maksimāli nosedzot ādu, lai izvairītos no dažādiem gružiem un kukaiņiem, drēbes ieteicams izvēlēties gaišas vai košas. Noteikti vēlama arī kāda galvas sega. 

Līdzi jāņem ūdens pudele, jo mežā nereti ir tveicīgi un kārtīgi brienot pa mežu, ūdens noteikti noderēs. Kā arī svarīgi, lai līdzi būtu uzlādēts mobilais tālrunis.

Kā atklāj raidījums "Degpunktā", vairāki sēņotāji pēdējo dienu laikā apmaldījušies mežā. To izdarīt patiesībā ir pavisam vienkārši - nedaudz zūd modrība, dažas reizes apej nekontrolēti uz riņķi dažiem kokiem un spēja orientēties var būt jau pazudusi. Šādiem gadījumiem ugunsdzēsēji ir izstrādājuši ieteikumus, kā no šādām situācijām izvairīties un kā rīkoties, ja nu tas tomēr ir gadījies apmaldīties.

Vispirms jānomierinās. Kā skaidro VUGD pārstāve Agrita Vītola, uztraukums bieži situāciju padara vēl sliktāku, jo personas sāk nekontrolēti staigāt uz apli un liekas, ka ceļu nekādi nespēs atrast: "Jānomierinās, jāpadzeras ūdentiņu un jāpaliek uz vietas, jo tā situācija var nebūt tik traka, kā sākotnēji šķiet."

Pēc tam jāsāk pievērst pastiprināta uzmanība apkārtnei. Varbūt izdodas atrast kādu objektu, lai saprastu, no kuras puses esi nācis.

Tāpēc ir ļoti būtiski, ejot iekšā mežā, pievērst uzmanību mežā esošiem objektiem un tos iegaumēt!

Jācenšas noteikti iet taisni - koncentrējoties uz vienu koku, kad aiziets līdz tam, izvēlēties nākamo un šādi, līdz tiek sasniegta kāda taka vai ceļš vai pazīstams objekts.

Ja ir ceļu nekādi neizdodas atrast, jāzvana dienestam pa tālruni: 112 

Komentāri (2)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu