Pāršāvi pār strīpu ar pipariņu? Skaidrojam, kā izglābt maltīti

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Anastasia Kamysheva/Shutterstock.com

Sāls, garšvielu maisījumi, pipari, varbūt pat čili pipariņš - lai pagatavotu aromātisku un garšām bagātu ēdienu, izmantojam virkni dažādu garšvielu un garšaugu. Bet ko darīt, ja pipariņa piešāvies par daudz un liekas, ka varētu spļaut uguni?

Nesteidzies visu uzreiz izmest. Iespējams, maltīti vēl vari glābt, ja papildini to ar atbilstošiem produktiem.

Palielini apjomu

Labākais veids kā nodrošināt asumiņa samazināšanos, ir palielināt pagatavotās maltītes porciju. Ja gatavo zupu vai mērci, pielej papildu buljonu, bet ne ūdeni.

Kapsaicīns (dedzinošs savienojums piparu sugu sastāvā) ir ūdenī šķīstoša viela. Pievienojot tīru ūdeni, tā asums nesamazināsies.

Palielināt var arī dārzeņu daudzumu, to maigums palīdzēs balansēt garšu. Ja iespējams, pievieno ēdienam pupiņas vai lēcas, tās pieveiks asumu.

Piena produkti

Piens un piena produkti ēdienam piešķirs patīkami zīdainu garšu un mazinās asumu. Ja ēdiena veids to pieļauj, pievieno kādu karoti skābā vai saldā krējuma, dažas lāses piena vai svaigā siera.

Piena proteīns (kazeīns) novērš degoša pipara nokļūšanu uz sāpju receptoriem mutē.

Ja gatavo Āzijas virtuves ēdienus, cīņai ar asumu ņem kokosriekstu pienu. Tā kā šis ir augu produkts, tas lieliski sader ar teju visām asajām garšvielām un garšaugiem un iederas konkrētās virtuves garšu klāstā.

Skābās piedevas

Mēģini asumu "pārsist" ar skābumu. Pievieno ēdienam svaigu tomātu biezeni, etiķi, citrona vai laima sulu. Skābums nomāc asumu, tiesa gan, ēdiena garša kļūst daudz intensīvāka un spēcīgāka, bet vismaz ne tik piparota.

Pievieno saldumiņu

Tāpat kā skābes, arī cukurs, medus un citi saldinātāji var līdzēt cīņā ar pipariem un piešķir kā gaļas tā arī dārzeņu ēdieniem patīkamas garšu nianses. Bet esi piesardzīgs - ar cukuru, tāpat ka ar pipariem, viegli kļūdīties, un tad ēdiens tiešām būs sabojāts.

Papildu piedevas

Ja piparus par daudz pievienoji gaļai vai zivij, pasniedz tos ar rīsiem, makaroniem vai kartupeļiem. Miltainā piedeva izlīdzinās garšas, un asums nešķitīs tik izteikts. Pirms pasniegšanas uzber asajam ēdienam svaigu kinzu, pētersīļus vai dilles. Svaigi zaļumi nomāc asumu un daļēji nomaskē ne visai veiksmīgo ēdiena garšu.

Atceries! Ne visiem ēdieniem var izmantot katru no šīm metodēm - izvēlies gudri!

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu