Nemarinē burkā, liec kokteilī! Kā izmantot dārzeņus vasarīgiem dzērieniem

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Shutterstock

Laikā, kad katrs uzskata par savu pienākumu pateikt kādu jociņu par kabačiem un visās siltumnīcās gozējas sulīgi, nogatavojušies tomāti, ir vērts apdomāt, ko no bagātīgas vasaras ražas var pievienot savam dzērienam. Dzērienu pazinējs Arvis Zēmanis, domājot par jaunās ražas apstrādāšanu, piedāvā palūkoties tālāk par vecmāmiņas marinējumu receptēm un mudina dārzeņus izmantot dažādos kokteiļos.

Kokteiļu klasika – tomāti

Vasaras sārtvaidzis tomāts ir bagāts ar košu krāsu, lielisku garšu un vērtīgām uzturvielām, taču tikai retais zina, ka tomāts ir dabīgs piektās garšas “umami” avots, tāpēc šim dārzenim ir sava vieta arī kokteiļu pasaulē. Gandrīz visi ir kaut ko dzirdējuši par “Asiņaino Mēriju”, kas nav vis slepkavojoša dāma no šausmu filmas, bet gan kokteilis ar degvīnu un tomātu sulu.

Izmanto savas “Mērijas” pagatavošanai svaigus tomātus, kas sablendēti un izberzti caur sietu, un tu atklāsi pavisam jaunas šī kokteiļa nianses.

Papildinot tomātu sulu ar tekilu, nevis degvīnu, baudīsi populārā meksikāņu versiju “Bloody Maria”. Ir tomāts – ir varianti!

Svaiguma karalis gurķis

Dzeramā ūdens krūzē ieliktas gurķa šķēles nevienam vairs nav pārsteigums, taču gurķis kopā ar alkoholu daudziem vēl arvien ir neatklāta pasaule un, domājot par gurķu saderību ar dzērieniem, vairums iztēlojas vienīgi marinētu gurķi, ko uzkost pa virsu stiprākam mēriņam. Bet gurķis ir pelnījis lielāku godu! Izmēģini svaigus gurķus kokteiļos, kam noderētu svaigas garšas nianses, piemēram, papildini ar gurķa šķēli savu iecienīto džintonika duetu!

Grilēta paprika intensīvai garšai

Paprika ir savdabīga, aromātiska un intensīva. Protams, var riskēt, mēģinot svaigu papriku salāgot ar dažādiem dzērieniem, jo tas noteikti izdosies, taču

paprika ir dārzenis, ko kokteiļos labāk lietot grilētu.

Uz oglēm cepta paprika piešķirs ideālu garšu jau pieminētajai Asiņainajai Mērijai, taču, ja apliesi grilētu papriku ar labas kvalitātes degvīnu, sanāks arī ideāls, aromātisks uzlējums! Uzlējuma gatavošanai īpaši labi noderēs vairāk piedegušās paprikas daļas – tās dzērienam sniegs īpašu, dūmakainu kūpinājuma aromātu.

Sīrups no bietēm krāsai un saldumam

Košs un salds dārzenis, kas ir teju katra latvieša pagrabā, ir galda bietes. Tā kā biešu garša ir diezgan intensīva,

kokteiļos labāk izmantot biešu sulu vai sīrupu, ko iegūst, lēni iztvaicējot jeb reducējot biešu sulu.

Bietes kokteiļiem dos lielisku tumīgumu, košu krāsu un saldenu sakņaugu garšu. Brīdinām – lai iemācītos patiesi ideālās proporcijas biešu izmantošanai kokteiļos, paies kāds laiks, taču nebaidies eksperimentēt un viss izdosies.

Ķirbis karstajiem un aukstajiem dzērieniem

Pavisam drīz pašmāju dārzeņu klāstam pievienosies arī košie un iespaidīgie ķirbji, kas lieliski noderēs gan atvēsinošu, gan sildošu kokteiļu gatavošanai. Lai taupītu laiku kokteiļu pagatavošanai ar ķirbjiem, kādā brīvākā brīdī savam mājas bāriņam

savāri ķirbja sīrupu - uzsildi glāzi ķirbju sulas, pievieno tai 3-5 krustnagliņas, ļauj tām ievilkties un samaisi sīrupu ar aptuveni tasi cukura.

Liec mājas bāriņā un lieto, kad vēlies, piemēram, pagatavo kokteili no ruma, ķirbju sīrupa, citronu sulas, ledus un gāzēta ūdens. Lai arī ķirbis ir uzturvielām ļoti bagāts dārzenis, nesolīsim, ka šis būs izcili veselīgs dzēriens, taču gards gan! Priekā!

Idejas iesaka AlkOutlet.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu