Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Kā pagatavot vēl labākus kartupeļu salātus? Padomi un receptes iedvesmai

Kartupeļu salāti. Ilustratīvs attēls.
Kartupeļu salāti. Ilustratīvs attēls. Foto: Maslova Valentina/Shutterstock.com

Grūti iztēloties latvieti, kurš neēd kartupeļus! Kā piedevas, pankūkās,  sautējumos, sacepumos un arī salātos - kur tik vien šis fantastiskais dārzenis neiederas. Šodien stāsts par salātiem - kā tos padarīt labākus un receptes izvēlei.

Labi, krēmīgi, no kvalitatīvām sastāvdaļām pagatavoti kartupeļu salāti ir īsta bauda garšas kārpiņām. Tie ceļami galdā gan ikdienā, gan svētku reizēs. Tos var baudīt kā atsevišķu ēdienu vai papildināt, piemēram, grilētu gaļu. 

Ar ko var papildināt kartupeļu salātus, lai tie būtu divtik lieliski?

Viens no veidiem, ko iedomāties uzreiz nebūtu tik viegli, - izmantot ceptus kartupeļus. Tie mainīs salātu tekstūru, bet būtiski ir pasniegt salātus uzreiz pēc pagatavošanas, kamēr mērce nav atmiekšķējusi kraukšķīgās kartupeļu maliņas.

Par kartupeļu saderību ar marinētiem gurķiem zina teju katrs, un tas ir jāizmanto. Arī sīpoli tiek bieži pievienoti šiem salātiem, bet, ja nu gurķu nav, taču kādu skābenāku kraukšķi kārojas, izmanto marinētus sīpolus. Iemarinēt vari pats: sagriez sīpolus, pievieno etiķi vai citronu sulu, sāli un cukuru pēc garšas. Bļodiņai uzliec vāku un visu kopā krati dažas minūtes.

Noteikti nedrīkst aizmirst svaigus garšaugus: dilles, lociņi, protams, piešķirs vasarīgu garšu. Pikantumam, ja tev garšo, izmēģini pievienot kādu saspiestu ķiploku daiviņu.

Nedaudz par tekstūru. Salāti kopumā izdodas krēmīgi, tāpēc ir nepieciešams kāds kraukšķis. Viens variants ir iepriekš minētie gurķi un sīpoli, tomēr tie nav vienīgie. Ja gatavo salātus ar bekonu - apcep to. Kraukšķīgs bekons piešķirs īpašu smeķi. Vēl viena ideja - kartupeļu čipsi. Tikai parūpējies, lai to garša sader ar kopējām salātu garšas niansēm un pasniedz uzreiz, jo tie ātri samirkst.

Mērces - te nu var variēt pēc sirds patikas. Ierasti, runājot par kartupeļu salātiem, pirmā doma ir majonēze. Lai iegūtu garšas līdzsvaru, majonēzi ieteicams sajaukt ar skābo krējumu. Lieliski garšos arī tūkstoš salu mērce. Ja no šādām mērcēm izvairies, iesakām izmēģināt kartupeļu salātos iemaisīt pesto - olīveļļa un zaļumi kartupeļu garšu tikai izdaiļos.

Krējuma mērcēs, gatavojot kartupeļu salātus, ierasti pievieno arī sinepes. Lai garša izteiksmīgāka un eleganta tekstūra, iesakām izmantot graudu sinepes. Ja neesi sinepju cienītājs, bet labprāt baudi kādu pikantāku garšas noti, izmēģini mārrutku mērces

Receptes iedvesmai:

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu