Banāni ir vieni no iecienītākajiem augļiem, kurus iegādāties varam visu gadu, un šobrīd, kad veikalos vērojamas banānu cenu cīņas, tos varam iegādāties par maciņam ļoti draudzīgu cenu - tātad arī vairāk. Ēdam svaigus, cepam kūkās, izmantojam desertu gatavošanā, drosmīgākie izmēģina arī banānu savienību ar sāļajiem ēdieniem. Bet nav noslēpums, ka tie ļoti ātri nogatavojas. Vai procesu var palēnināt?
Banānu bums: pieci ieteikumi to pareizai uzglabāšanai
Katru reizi, kad nopērkam banānus, mēs ceram tos baudīt vienā mierā. Bet bieži tie ātri kļūst melni, sāk bojāties un ir jāizmet.
Tālāk no citiem produktiem
Tu liec banānus vienā ledusskapja atvilktnē vai augļu bļodā ar citiem augļiem un dārzeņiem un nesaproti, kāpēc tie burtiski divu dienu laikā nobrūnē? Atbilde ir acu priekšā - banāniem nepatīk citi produkti. Jo īpaši, ja tiem blakus novieto persikus, ābolus, avokado vai ingveru. Ieteicams ieturēt pieklājīgu attālumu starp banāniem un citiem produktiem.
Liec lietā pārtikas plēvi (der arī alumīnija folija)
Notin kātiņu, kur visi augļi turas kopā ar pārtikas plēvi. Derēs arī alumīnija folija. Kāpēc? Jo tieši tur notiek gāzu veidošanās, kas veicina banānu nogatavošanos. Kavējot šo procesu, banāns ilgāk būs skaisti dzeltens.
Nevajag aizmirst par ledusskapi
Galu galā zema temperatūra palēnina nogatavošanos. Pat ja miza kļūs nedaudz brūna, augļa tekstūra un garša netiks ietekmēta.
Sagrieztus banānus papildini ar citrusaugļu sulu
Tas palīdzēs saglabāt to svaigumu. Tāpat arī ar āboliem. Ja banāni ir sagriezti, aplej tos ar nedaudz apelsīnu vai citronu sulas, lai palēninātu banānu mīkstuma oksidēšanos jeb brūnēšanu. Ja baidies sabojāt garšu, citrusaugļu sulu var atšķaidīt ar ūdeni.
Var arī sasaldēt
Ja tomēr nopirkts daudz par daudz, var sasaldēt. Ideāli tos jau sagriezt, jo tādējādi tiks aizņemta mazāka vieta saldētavā un pēc atlaidināšanas varēs uzreiz izmantot. Vai arī nemaz neatlaidināt un, piemēram, izmantot smūtiju un saldējuma kokteiļu gatavošanā.