“Čaganai kartupeļu biezputrai jāizvēlas pēc iespējas miltaināki bumbuļi, savukārt fritēšanai labāk izmantot šķirnes ('Madara', 'Gala', 'Marbel'), kas pēc termiskas apstrādes saglabā formās noturību, jo garšīgu frī kartupeļu veiksmes atslēga ir cietes spēja koncentrēties garoziņā, lai kartupelis ir kraukšķīgs,” skaidro pieredzējušais šefpavārs.
Ceļvedis Latvijā populārāko kartupeļu šķirņu izmantošanai
Ņemot vērā kartupeļu mīkstumu, miltainību un graudainību pēc termiskas apstrādes, AREI Priekuļu pētniecības centrs ir izveidojis kartupeļu vārīšanas tipu sarakstu Latvijā populārākajām kartupeļu šķirnēm, kas noderēs kā špikeris, gatavojot dažādus kartupeļu ēdienus.
A tips – novārītu bumbuļu virsma nav mainījusies, konsistence ir stingra, bumbuli pārgriežot, mīkstums valgs, vaskains, nav miltains, mīkstuma struktūra maiga, garša neitrāla, nav piegaršu. Šī tipa kartupeļu šķirnes būs piemērotas salātu un zupu, bet ne biezeņzupu pagatavošanai.
B tips – vārīti bumbuļi nedaudz miltaini, bet stingri, mīkstumam maiga, nedaudz valga struktūra. Kartupeļu šķirnes noderēs pasniegšanai kā ēdienu piedeva vārītā vai tvaikotā veidā, var izmantot salātos un kartupeļu frī gatavošanai.
C tips – vārīti bumbuļi ir ļoti miltaini, sausi, viegli irstoši, struktūra graudaina. Arī šo šķirņu bumbuļus var pasniegt pamatēdiena piedevai, ja ēdāji iecienījuši miltainus kartupeļus. Lieliski var pagatavot biezputru, kā arī izmantot cepšanai krāsnī.
D tips – pēc vārīšanas kartupeļi ir ļoti miltaini, pilnīgi iziruši, rupjgraudaini. No šādu šķirņu kartupeļiem iznāks tumīga biezputra vai biezeņzupa.
Nereti tips var tikt apzīmēts ar diviem burtiem, kas liecina, ka stingru robežu nav iespējams noteikt. Lūk, plašāk audzēto kartupeļu šķirņu iedalījums tipos:
A – Laura, Anushka, Montana, Impala;
AB – Esmee, Ranomi, Arielle, Alouette, Lorena, Soraya;
B – Marabel, Red Sonya, Bellarosa, Viviana, Cumbica, Georgina, Laudine, Danique, Solist, Wega, Baltic Rose; Birgit, Gala, Paroli, Madara;
BC– Exellency, Agria, Fontane, Carolus, Corsica;
C– Theresa, Diplomat, Agrie Dzeltenie.
Latvijā tiek pavairotas aptuveni 50 šķirnes. Daļa paredzētas pārstrādei, taču lielākā daļa ir pārtikas šķirnes. Kā redzams, vairums šķirņu ir B tipa, no kā varam secināt, ka latviešiem tomēr labāk garšo miltaini kartupeļi.