Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Kāpēc čili pipars un mikroviļņu krāsns nav laba savienība?

Foto: Mockup Graphics/Unsplash.com

Vai esi kādreiz iedomājies, ka varētu pirms ēdiena sildīšanas mikroviļņu krāsnī to padarīt kārtīgi pikantu ar krietnu devu svaiga čili pipara? Izmet šo ideju no galvas! Lūk, kāpēc tā!

Varētu likties, kas tur tāds - kā silda visus citus dārzeņus un garšaugus, to pašu izdarīs arī ar čili piparu, bet viss nav tik vienkārši. Noslēpums ir asā pipara sastāvā.

Čili piparos ir aktīvā viela kapsaicīns, kas piparu padara kodīgu un "negantu". Bet kāpēc to nevar sildīt mikroviļņu krāsnī?

Karsējot aso piparu mikroviļņu krāsnī, kapsaicīns izkļūst no auga mīkstuma un, atverot krāsns durtiņas, kā mākonis izplūst no tās ārā. Kur problēma? Smaka, kodīgums un ietekme uz cilvēka organismu ir līdzīga piparu gāzei - apgrūtinās un kļūst sāpīga, dedzinoša elpošana, kož acīs, tās ilgi spēcīgi asaro.

Ja vēlies sildīt ēdienus, kuros ir izmantots čili pipars, dari to uz plīts, izvairoties no riskiem nodarīt sev kaitējumu.

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu