Kaļķains ūdens: vai tādu var dot mazulim?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: shutterstock.com

Teju katrā mājā, atverot elektriskās tējkannas vāciņu, var redzēt kaļķa nosēdumus. Kāds rūpīgi tīra tējkannu teju katru otro dienu, kāds nepievērš uzmanību. Bet, ja mājās ir mazulis, vai tāds ūdens ir drošs?

Raidījumam “Pārtikas revidents” rakstīja kāda skatītāja, stāstot, ka savam bērnam maisījumu gatavo, izmantojot vārītu ūdeni, taču jaunā māmiņa vēlējās uzzināt, vai šāds kaļķains ūdens nav bīstams ilgtermiņā. 

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas uztura speciāliste Olga Ļubina stāsta, ka vairākos pētījumos par ūdens cietību nav atklātas kādas blaknes vai komplikācijas, lietojot uzturā šādu ūdeni. “Ir ieteicams nedaudz mīkstināt šādu ūdeni, lai samazinātu noslogojumu gremošanas traktam, ja runājam par pārmērīgu kalcija un sāļu saturu ūdenī. Tomēr pētījumi, kas veikti Latvijā, norāda, ka ūdens cietība pie mums ir mērena, līdz ar to nekādu kaitējums bērnu vai pieaugušo veselībai šāds ūdens nerada”.

Foto: Oksana Kuzmina/Shutterstock.com

Uztura speciāliste vairāk akcentē potenciālo bakterioloģisko piesārņojumu, tāpēc, ja runā par bērnu barošanu, īpaši zīdaiņu, ir jāizslēdz jebkāda bakterioloģiskā piesārņojuma iespējamība, tāpēc ūdeni pirms lietošanas vajadzētu novārīt. Vēl varianti ir iegādāties speciāli bērniem paredzētu ūdeni ar samazinātu kalcija daudzumu, taču tikpat labi ūdeni var novārīt vai izmantot speciālus ūdens filtrus.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu