Vai drīkst ēst šokolādi, ja tai beidzies derīguma termiņš?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Tatiana Kasatkina/Shutterstock.com

Jā, pat tādam produktam kā šokolāde, tiek norādīts derīguma termiņš. Kas notiek, kad tas ir beidzies, vai saldo našķi ir droši ēst, vai labāk tomēr to izmest?

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vecākā eksperte Diāna Akopova raidījumam "Pārtikas revidents" skaidro, ka šokolāde no mikrobioloģijas viedokļa nav tas produkts, kas ātri bojājas. Un šokolādei var norādīt minimālo derīguma termiņu “ieteicams līdz..”.

“Tas ir datums, līdz kuram produkts nezaudē savas raksturīgās īpašības, kas nozīmē, ka tam nezūd kvalitāte. Bet tas nenozīmē, ka tūlīt, iestājoties tam datumam, šokolāde pārvēršas par sliktu un ka to nedrīkst kādā veidā lietot vai tā kļūst kaitīga,”

uzsver PVD eksperte.

Jebkurā gadījumā vislabāk lietot produktus uzturā, tostarp šokolādi, ražotāja noteiktajā derīguma termiņā, jo tad produkts būs vislabākais un viskvalitatīvākais.

Jāmin, ka ir izstrādāti arī Ministru kabineta noteikumi, kas nosaka, cik ilgi pēc minimālā derīguma termiņa dažādus pārtikas produktus drīkst ziedot galapatērētājiem, Sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistrā reģistrētajam sociālo pakalpojumu sniedzējam vai reliģiskām organizācijām un līdz ar to arī lietot uzturā. Sadaļā “Augu izcelsmes deserti” minēts, ka tos var lietot divus mēnešus pēc tā datuma, kas norādīts uz produkta. Līdz ar to šajos divos mēnešos šokolāde var zaudēt smaržu un garšu, taču bīstama veselībai tā nebūs.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu