Uzmani savu mīluli: kas no tava šķīvja nedrīkst nonākt suņa traukā

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: verypic/Shutterstock.com

Katrs kuram mājās ir mīlulis - suns, zina to brīdi, kad kāds uz tevi skatās ar žēlabainām acīm tad, kad tu liec sev mutē ko garšīgu. Bet vai ar visu no sava šķīvja drīkst dalīties ar četrkājaino draugu? Noteikti nē!

Vai vēlies iepriecināt četrkājaino draugu ar kādu delikatesi no sava šķīvja? Natālija Kamajeva, veterinārmedicīnas ārste un suņu un kaķu veterinārās klīnikas līdzīpašniece, atklāj portālam "Goodhouse", ar kādiem produktiem to noteikti nedrīkst darīt, lai nekaitētu suņu veselībai.

Avokado

Lai arī cilvēka uzturā šo sauc pat par brīnumaugli, sunim to dot ir kategoriski aizliegts. Tā sastāvā ir viela persīns, kas suņiem ir toksiska un, apēdot lielāku daudzumu, var izraisīt pat sirdslēkmi.

Sīpoli 

Var iznīcināt sarkanās asins šūnas un izraisīt anēmiju. Turklāt šis garšaugs var arī izraisīt vemšanu, caureju un sāpes vēderā. Sīpolu saindēšanās ir īpaši bīstama Akita un Shiba Inu šķirņu suņiem.

Šokolāde

Paši ēdam un priecājamies, bet arī apzināmies, ka pārāk labs šis gardums nav, īpaši, ja tā nav melnā šokolāde. Suņiem tā var izraisīt cukura diabētu, dažādas vēdera problēmas (uzpūst, radīt caureju vai aizcietējumus), zobu veselības problēmas, kā arī vielmaiņas traucējumus. Patiesībā ne tikai šokolāde; nekādus saldumus - arī cepumiņus un tortes ne.

Vīnogas un rozīnes

Arī ļoti toksiskas suņiem. Saindēšanās var izraisīt akūtu nieru mazspēju, neatgriezeniskus bojājumus. Tas notiek ne vienmēr un ne visiem dzīvniekiem, bet riskēt noteikti nevajag.

Foto: Jene Yeo/Unsplash.com

Sēnes

Absolūti nekādas sēnes sunim nav nepieciešamas. Pat cilvēks mēdz mulst mežā un saindēties. Sunim indīgu sēņu notiesāšana var beigties letāli, vispirms sastopoties ar virkni dažādu nepatīkamu komplikāciju, piemēram, krampjiem. 

Ķirši

Lai arī tagad nav šo ogu sezona, der likt aiz auss un atcerēties vasarā. Ķiršu mīkstums nav suņiem kaitīgs, visa problēma slēpjas kauliņā - tā sastāvā ir cianīds, spēcīga inde, kas izjauc skābekļa piegādi šūnām un izraisa skābekļa badu. Saindēšanās pazīmes: paplašinātas zīlītes, apgrūtināta elpošana, gļotādas apsārtums.

Suņu uzturā nav vietas arī: alkoholam, jo dzīvnieka organismā nav vielu, kas to spētu pārstrādāt, vārītiem kauliem, jo tie kļūst trausli un asi.

Ar ko var palutināt savu mīluli?

Ar drošu sirdi vari savu suni pacienāt ar banānu, burkānu, gurķi, ķirbi, kāpostu, bumbieri, meloni, arbūzu (bez mizas un sēkliņām), ābolu. Bet atceries - noteikti arī ar veselīgajiem produktiem nedrīkst aizrauties un tev ir jābūt drošam, ka sunim nav kādu saslimšanu, kuras kāds no šiem produktiem nevar saasināt. Labākais un drošākais ceļš - konsultēties ar sava dzīvnieka vetārstu. 

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu