Jauns gads, jaunas garšas. Kā mājās pagatavot rāmen nūdeles

FOTO: Shutterstock

Jau tikai paskatoties vien uz kūpošo rāmena bļodu, siekalas saskrien mutē un garšas kārpiņas notirpst gaidāmās baudas priekšnojautās. Kraukšķīgi dārzeņi, sēnes, plānas gaļas šķēlītes un nūdeles, kas piesūkušies ar reibinoši aromātisku buljonu, uzbur īstenu krāsu un garšu simfoniju. 

Rāmens ir atrodams arī daudzu pašmāju ēdinātāju piedāvājumā. Tiesa gan, prieks nav no lētajiem – aptuveni pieci līdz 10 eiro par bļodiņu. Lai jaunajā gadā rosinātu iepazīt jaunas garšas, šoreiz mēs pastāstīsim, kā vienkāršotu variāciju par rāmen nūdeļu tēmu var pagatavot mājās – lētāk, lielākā katlā un sev tīkamākajā asumā.

Buljons

Lai tiktu pie rāmena, jāsāk ar buljonu. To var vārīt no jebkāda veida gaļas, bet visātrākais variants iesācējiem būs vistas buljons.

Lielā katlā liek vistas gaļu ar kauliem – vislabāk izvēlēties stilbiņus vai šķiņķīšus, kādus 6-7 pēc skaita. Pārlej ar aukstu ūdeni (1,5-2 l) un vāra. Kad parādās putas, tās nosmeļ. Kad putu vairs nav, tad liek grāpī pie gaļas klāt:

  • 1 sīpolu (ar visu mizu);
  • 2 lauru lapas;
  • 4-5 smaržīgos piparus;
  • 2-3 ķiploka daivas;
  • 5-6 šķēles ingvera (var nemizot);
  • 2 šotiņus (aptuveni 60 ml) sojas mērces;
  • kanēļa standziņu vai šķipsnu kanēļa (jā, jā – patiešām!);
  • 1 ĒK medus vai cukura;
  • 3 ĒK austeru, terijaki vai zivju mērces – kas nu mājās ir atrodams. Labs variants ir Hoi-sin mērce – viena paciņa maksā aptuveni vienu eiro.
  • ja ir mājās sezama eļļa, burvīgi – 1 ĒK rāmena buljonu padarīs vēl smeķīgāku.
FOTO: Shutterstock

Uzliek vāku un uz mazas liesmiņas atstāj burbuļot, aizmirstot par buljonu uz aptuveni pusotru stundu. Tad nokāš, buljonu lej atpakaļ katlā, karstajā buljonā liek:

  • 2 pakčojus (nopērkami lielveikalos, izskatās pēc maziem Ķīnas kāpostiņiem), iepriekš katru gareniski sagriežot 4 daļās;
  • piespiež viena laima sulu.

Uzliek katlam vāku, bet vairs neko nevāra. Gaļu atdala no ādām un kauliem, saplucina gabalos un liek aizvākojamā traukā vai atpakaļ buljonā – kā nu vēlas.

Nūdeles, dārzeņi un citas rāmena sastāvdaļas

Kamēr buljons vārās, sagatavo pārējos produktus.

Rīsu vai olu nūdeles nūdeles sagatavo, sekojot instrukcijai uz iepakojuma;

Ja nūdeles virtuves krājumos nav atrodamas, nevajag krist izmisumā – var izlīdzēties ar visparastākajiem "roltona" makaroniem vai likt lietā iepriekš novārītus spageti.

1
FOTO: Shutterstock
  • 1 papriku sagriež ļoti plānos salmiņos – tik superplānos, cik vien iespējams;
  • 1 burkānu arī tāpat "sasalmiņo";
  • 2 šalotes sīpolus sagriež plānos pusgredzenos;
  • 1 bunti sīpolloku sīki sakapā;
  • sakapā tik daudz čili, cik var turēt garšas kārpiņas, vai parūpējas par čili pārslām, Tabasko vai citiem "asinātājiem";
  • 1 mazo kastīti šampinjonu sagriež plāksnītēs, pāris minūtes apcep pannā uzkarsētā eļļā, piespiežot klāt drusku citrona vai laima, lai sēnes nekļūst tumšas;
  • 8 olas liek verdošā ūdenī un vāra precīzi 6 minūtes, tad liek aukstā, tekošā ūdenī un atdzesē.

Kad visi labumi satiekas vienā bļodā

Katra ēdāja bļodā liek visu rāmen "bildi" kopā:

  • nūdeles;
  • papriku;
  • burkānus;
  • šampinjonus;
  • plānās šķēlēs sagrieztu gaļu;
  • no buljona izzvejoto pakčoju;
  • nolobītu, uz pusēm pārgrieztu olu;
  • visu pārlej ar verdošu, aromātisku buljonu;
  • pārkaisa ar lociņiem;
  • ja vēlas, visu šo skaistumu var pārbērt arī ar čili, grauzdētām sezama sēklām un kinzas lapiņām.

Norādītais produktu daudzums paredzēts astoņiem ēdājiem, bet buljons, gaļa un kāds zaļuma gals noteikti paliks pāri – visus labumus var salikt katlā, piešaut sauju nūdeļu vai rīsu, un sanāks garda otrās dienas zupiņa.

Labu apetīti!

Uz augšu
Back