Ciku cakām izcakotas: kā pagatavot ideālu glazūru piparkūkām

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Daina Toka

Mēs nepalikām vienaldzīgi, interneta plašumos ieraugot piparkūkas, kas drīzāk atgādināja mākslas darbus ar perfektiem mežģīņu rakstiem. Un, nē, tās nav mehāniski greznotas piparkūkas, šo skaisto caku autore ir gardumu gatavošanas entuziaste Daina Toka. Aicinājām viņu padalīties ar saviem noslēpumiem.

Daina īsumā par sevi un savu mīlestību pret saldumiem un piparkūku cakošanu:

Piparkūkas, kūkas un citi kārumi ir man hobijs. Esmu vienā hobijkūkotāju grupiņā ar 30 hobijkūkotāju meitenēm, ar kurām izveidojusies patiesi cieša draudzība. Piparkūku cakošanu vēlējos apgūt jau labi sen, bet realizēju to, tikai atgriežoties Latvijā, dodoties uz dažām meistarklasēm pie sava aroda meistarēm no Rīgas un Maskavas. Man bija ļoti laba skolotāja - Olga Šperlinga.

Foto: Daina Toka

Par knifiņiem - kā taisāt glazūru, kādus rīkus izmantojat dekorēšanai un kur smeļaties iedvesmu piparkūku rakstiem?

Knifiņu jau nav īpaši daudz, galvenais ir trenēta roka, liela pacietība, pozitīva attieksme, glazūras konsistence, attiecīgie uzgaļi un maisiņi, pareiza piparkūku mīkla - lai tās būtu gludas.

Glazūras recepte ar olu baltumu un pūdercukuru ir tā elementārākā, kura atrodama arī internetā, jo sastāvdaļas jau nemainās, mainās tikai konsistence, to gan vajag sajust, lai nebūtu ne par biezu, ne par plūstošu, ja runa ir tieši par cakošanu. Ja glazē, tad atkal cita konsistence, kuru regulē ar H2O (red. - ūdens) daudzumu.

Iedvesma, hmm, esmu radoša savā būtībā, jaunībā beidzu ādas mākslinieciskās apstrādes skolu, tajā laikā arī 10 gadus nostrādāju tieši šajā jomā, tad laikam arī varu teikt, ka tas ir bijis pamats, lai gan, protams, ir arī citas izglītības, pavisam citā jomā. Savus darbiņus publicēju Facebook lapā "Kūkas no Dainas", arī instagramā.

Piparkūku mīklai izmantoju gan latvisko piparkūku variantu, gan krievu prjaņiku variantu, bet ar mīklas recepti gan nedalos.

Foto: Daina Toka

Cik daudz laika nepieciešams, lai izcakinātu vienu piparkūku?

Protams, tas ir atkarīgs no piparkūku lieluma, bet vidēji aptuveni sākot no 40 minūtēm un ilgāk.

Glazūras recepte

45 g olu baltuma, 250 g pūdercukura, 2-3 pilieni citrona sulas.

Pagatavošana: olu baltumu kopā ar pūdercukuru puto ar zemiem apgriezieniem,  līdz ir konsistence, ko sauc par "mīkstām pikām", masai jābūt smagnējai, to nedrīkst pārputot! 

Paldies Dainai Tokai par atsaucību!

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu