Kā Ziemassvētkus sagaida īsta latvju saimniece - "Klajumu" Ilze

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: No personīgā arhīva, Shutterstock.com

Ziemassvētki ir tradīcijām un paražām apvīts laiks. Tradicionālās vērtības mēdz iegūt mūsdienīgāku elpu, bet viens ir skaidrs – svētkus gaidām, svinam klusi  ģimenes lokā, bet ar vērienu gatavojam maltītes. Par saulgriežu svinēšanu un svētku mielastu aicinājām pastāstīt īstenu saimnieci, kulinārā raidījuma “Īstās latvju saimnieces” uzvarētāju Zirgu Ilzi jeb Ilzi Stabulnieci.

"Manā ģimenē Ziemassvētki dvēseliski sākas Kūču vakarā (red. - pāreja no Ziemassvētku gaidīšanas uz svinēšanu), 24.decembrī, klājot galdu ar baltu galdautu un svecēm, liekam galdā siena stiebriņus. Tie simbolizē Jēzus piedzimšanu. Galdā ir celts liess ēdiens - dzērveņu ķīselis, rieksti, zirņi ar sēņu mērci, siļķe “kažokā”, ar mizu vārīti kartupeļi, biezpiens un dievmaizītes. Māsa lasa lūgšanu, mēs visa ģimene klusumā apdomājam un nožēlojam savus grēkus, pēc tam pārkrustāmies un dalāmies ar dievmaizīti. Pie galda sēdošie velk siena stiebriņus un salīdzina, kuram garāks – tam garāka dzīve būšot. Pēc vakariņām sieniņš tiek izbarots zirdziņiem," zirgu sētas "Klajumi" saimniece Ilze stāsta par Ziemassvētku vakaru savā ģimenē. 

Foto: No personīgā arhīva

Kā Ilze atklāj, svinības turpinās arī Pirmajos Ziemassvētkos, un tad jau nākamās tradīcijas: vismaz deviņi ēdieni tiek celti galdā. Mēs paskaitījām, sanāk krietni vairāk, galds tiešām bagāts un iedvesmojošs, arī tu savam svētku galdam, iespējams, radīsi kādu jaunu ideju:

  1. Uz liela melnā māla šķīvja liekam grūbu putru ar circeņiem un apceptiem sīpoliem, kas dekorēta ar cūkas šņukuru, ausīm, kadiķi un dzērvenēm;
  2. Zoss cepetis ar āboliem, vārītiem, apceptiem kartupeļiem ar mizu un sautētiem skābētiem kāpostiem;
  3. Sālīti gurķi, konservēti ziemas salāti;
  4. Svaigi salāti (piem. sīpolloki ar dillēm, rutku, burkānu salāti ar krējumu vai lapas, gurķi, tomāti ar olīveļļu);
  5. Mājas gaļas ruletes, “galvas siers”, aknu pastēte, sālīts speķis;
  6. Rasols;
  7. Ķīselis no kaltētiem āboliem un rozīnēm;
  8. Cepeškrāsnī cepti rudens āboli, pildīti ar biezpienu, apkaisīti ar pūdercukuru un atkausētām svaigām ogām (mellenes, zemenes, pīlādži u.c.)
  9. Piparkūkas, maize, pīrādziņi, magoņu un kanēļa maizītes.

Lai arī katram ēdienam ir īpaša vieta uz galda, saimniece norāda, ka bez pīrādziņiem, magoņu un kanēļmaizītēm Ziemassvētki viņas mājās vispār nav iedomājami. 

Zirgu Ilze speķa pīrāgus pilda ar smalki grieztu speķi ar sāli, pipariem, sīpoliem un obligāti ķimenēm, jo bez tām pīrāgiem nav Ziemassvētku garšas. Saldās maizītes cep, pirms tam izrullējot mīklu, smērējot ar olu, sviestu, magonēm/kanēli un cukuru. Griež un veido ziedmaizītes. Apsmērē ar olu. Cep zeltainas 180 grādos.

Arī saimnieces garajā Ziemassvētku ēdienu sarakstā redzams rasols. Ilzes recepte rasolā neietver desu, priekšroka tiek dota labai gaļai. Kādas sastāvdaļas nepieciešamas saimnieces rasola pagatavošanai? Kartupeļi, kas nav pārāk miltaini, burkāni, olas un gaļa - viss jānovāra. Gaļu Ilze izvēlas dažādu, lai salātos jūtama dažāda tekstūra: cūkas ciskas liesā daļa, mēle un vistas fileja. Lai gatavošanas process ātrāks un visi gabaliņi vienādāki, saimniece izmanto apaļo pārtikas griešanas restīti

Salātos, protams, liek arī zaļos zirnīšus un svaigu gurķi. Salātu bļodā, kas paredzēta pieaugušajiem, pievienoti tiek arī sīpoli.

Aizdarei: vienādās daļās sajauc krējumu ar majonēzi, pievieno sinepes, šķipsnu sāls un piparus. 

Saimnieces noslēpums:

Man personīgi ļoti garšo skābi āboli un dilles, kas neparastākai un svaigākai garšai var tikt pievienoti rasola sastāvam.

Ilze arī norāda, ka uzmanību pievērs produktu izcelsmei: "Cenšos, lai visi produkti būtu ar zināmu izcelsmi: dārzeņi, gaļa, olas (savu brīvībā dzīvojošo vistu produkcija)."

Foto: maridol777/Shutterstock.com

Viena no neatņemamām svētku sastāvdaļām ir piparkūkas. Lai arī veikalos mīklu piedāvājums ir gana plašs, drosmīgākās saimnieces un saimnieki to gatavo paši. Ilze uzsver: 

Mājās ceptām piparkūkām lielākā vērtība ir visas ģimenes līdzdalība, kas dod arī visbrīnišķīgāko garšu. Esam mēģinājuši dažādas receptes, taču Klajumu recepšu grāmatā stāv rakstīts tā:

Sastāvdaļas: 400 grami medus; 400 grami cukura; 400 grami sviesta, 2 kg miltu, dažādas garšvielas (koriandra sēklas, krustnagliņas, kanēlis, muskatrieksti, ingvers, melnie pipari, kaltēta apelsīna miziņa), 2 tējkarotes sodas. Glazūrai: olas baltums, pūdercukurs un citrona sula.

Gatavošana: uz lēnas uguns silda medu, sviestu, pusi no cukura daudzuma un garšvielas. Uz pannas pa to laiku karamelizē atlikušo pusi cukura. Kad tas kļuvis brūns, pielej pusglāzi karsta ūdens un maisa, līdz cukurs izšķīdis. Iegūto karamelizēto masu ietecina un iemaisa medus/sviesta maisījumā, visu kopā uzvāra.

Masu noņem no uguns un sāk bērt iekšā miltus, kuri sajaukti ar sodu. Miltus ber tik daudz, lai mīklu kļūst grūti maisīt, tad to liek uz galda un mīca, pakāpeniski vēl pievienojot miltus.

Kad mīkla nelīp pie rokām, to ievieto ledusskapī uz vismaz stundu.

Pēc tam tā ir gatava piparkūku figūru izgatavošanai un cepšanai! Piparkūkas jāvaktē, lai nepiedeg. No cepešpannas noņem atdzesētas, lai nedeformējas. Un tad ir laiks dekorēšanai! Tad ir darbs visai ģimenei pēc iedvesmas.

Foto: No personīgā arhīva

Paldies Ilzei Stabulniecei jeb "Klajumu" Ilzei!

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu