Septiņi iemesli, kāpēc mīkla var neizdoties kā plānots (1)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Africa Studio/Shutterstock.com

Konditoreja ir vesela māksla, un tā pieprasa, lai pret to izturas atbildīgi, ievērojot noteikumus, ja vēlies, lai pīrādziņi vai kūkas izdotos kā iecerēts.

Nav jau nekāds grēks nedaudz optimizēt procesus vai šo to pievienot "uz aci", vai ļaut mīklai rūgt nevis pusotru stundu, bet stundu. Tomēr ir noteikumi, kas ir jāievēro, ja vēlies lai mīklas gardumi izdotos, skaidro "Wday". Lūk, pierastākās kļūdas!

Neizsijā miltus

Šīs procedūras galvenais mērķis nav miltu attīrīšana no piemaisījumiem, lai gan tas arī ir svarīgi, jo mazums kas iemucis miltu paciņā. Primāri sijāšana ir nepieciešama, lai miltus piesātinātu ar skābekli. Tas palīdzēs mīklai labāk uzrūgt un maizes izstrādājumus padarīs maigākus un gaisīgākus. Un, ja tu gatavo mīklu ar cepamo pulveri, tas jāizsijā kopā ar miltiem, lai tas vienmērīgāk iejauktos.

Visas sastāvdaļas tikko no ledusskapja

Dažās mīklās tiešām jāizmanto atdzesēti produkti. Tas parasti tiek norādīts receptē.  Bet auksto produktu likums attiecas tikai uz smilšu un kārtainās mīklas izstrādājumiem. Vairumā gadījumu ir nepieciešamas sastāvdaļas istabas temperatūrā. Iedomājies, kā rūgs rauga mīkla, ja to iejauksi aukstā ūdenī? Olas, piens - tam visam jābūt istabas temperatūrā.

Pārāk intensīva kulšana un maisīšana

Vai domā, ka, jo pamatīgāk kulsi un maisīsi, jo labāk? Nē, tiešām ne! Parasti mīkla jāmaisa tik daudz, lai šķidrums sajauktos ar miltiem. Pat ja mīklā būs kāds kunkulītis, tas nekas. Piemēram, cepot biskvītu, tas pats tiks galā ar kunkuļiem. Ja mīklu maisa pārāk ilgi un enerģiski, tā kļūst smagnēja un blīva.

Foto: Mangostar/Shutterstock.com

Tas pats attiecas uz rauga mīklu. Pirmās mīcīšanas laikā ir jāsajauc līdz samērā viendabīgai struktūrai, lai attīstītos lipeklis. Pēc tam, kad mīkla pirmo reizi uzrūgusi, mīca nedaudz cītīgāk, bet neaizraujoties, tas nav jādara pat ne 15 minūtes...

Tikai pelmeņu, čebureku un vareņiku mīklai vajadzīga kārtīga mīcīšana, jo nepieciešama viendabīga, prefekti gluda mīkla. 

Netiek ievērota sastāvdaļu samaisīšanas secība

Vai domā, ka, mainot saskaitāmos vietām, summa nemainās? Ja runa par mīklu, tad mainās gan! Kēksiem, mafiniem un cepumiem sausās un šķidrās sastāvdaļas jāsajauc atsevišķi: milti ar cukuru, sāli un garšvielām un olas ar pienu un sviestu. Tikai pēc tam tos savieno ar vieglām kustībām. Tomēr ir izņēmumi, kad olas sakuļ ar cukuru vai baltumus kuļ atsevišķi. Olbaltumi, starp citu, mīklai jāpievieno pēdējie, ļoti uzmanīgi tos iecilājot, nevis brutāli iekuļot, - citādi nebūs gaisīguma. Un, ja mīklā ir, piemēram, banānu biezenis, tas jāpievieno beigās. Pretējā gadījumā tas iznīcinās mīklas struktūru. Kopumā - produktu sajaukšanas secībai ir būtiska nozīme un tā var nopietni ietekmēt rezultātu.

Receptē norādīto produktu aizstāšana

Var, protams, aizstāt kaitīgo cukuru ar veselīgu medu. Bet medus ir viltīga lieta, tas ļoti ietekmē mīklas struktūru. Un nepavisam ne kā cukurs. Labāk tad no cukura pavisam atteikties un jau gatavu maizīti apliet ar medu. Bet cukura aizstājēji un tāda tipa sīrupi kā agaves sīrups cukuru var aizstāt bez problēmām.

Sviestu mainīt pret augu eļļu, cepamo pulveri pret sodu - protams, neviens neliedz eksperimentēt. Bet neviens nevar garantēt, ka rezultāts izdosies tāds kā receptē.

Auksta krāsns

Kamēr gatavo mīklu vai, ja tā ir uzrūgusi un, piemēram, veido pīrādziņus, cepeškrāsns ir jāuzkarsē. Šeit viss ir vienkārši. Parasti darba temperatūra ir aptuveni 180 grādi. Ja mīklu ievieto aukstā krāsnī, tās celšanās būs ilgāka, un ir liela iespēja, ka gaisīga pīrāga vietā tu iegūsi plakanu un cietu.

Krāsns durtiņu virināšana

Ups! Viena lieka kustība, un tavs skaistais, gaisīgais biskvīts pārvēršas par plakanu pazoli. Šāda veida mīklas necieš temperatūras maiņas. Pirmajās 20 minūtēs labāk pat netuvoties cepeškrāsnij, lai nejauši neizdomātu pavērt durtiņas un palūkoties. Uzstādi taimeri un pārbaudi pīrāgus, kēksus un mafinus tad, kad tiem teorētiski pēc receptes būtu jābūt jau gataviem. Protams, ja īsti neuzticies savai krāsnij, tad ieskaties mazliet ātrāk, lai gardumi nesadegtu. 

Komentāri (1)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu