Vai mēs ēdam suši tā, kā to darītu Japānā - suši dzimtenē?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Unsplash

Suši ir iemantojuši milzīgu popularitāti visā pasaulē. Klasiskā izpausmē tie ir rīsi, zivs un nori lapa, bet nu jau varam baudīt versijas arī ar bekonu, vistas gaļu, pat ar sēnēm! Ieskatu, kā būtu jābauda suši atbilstoši japāņu kultūrai, sniedz "Insider".

Suši un suši rolli - tas nav viens un tas pats. Šī ēdiena, kas guvis milzīgu popularitāti visā pasaulē, saknes meklējamas Japānā. Suši ir viens kumoss, bet suši rolli jau ir komplekts, kurā Japānā ietilpst seši gabaliņi, citviet pasaulē astoņi līdz deviņi.

Kāda atšķirība starp klasiskajiem suši rolliem Japānā un citviet pasaulē?

Japānā tradicionālie suši rolli (maki) sastāv no suši rīsiem un zivīm vai dārzeņiem, kas iesaiņoti nori lapās (jūras aļģēs). Citviet pasaulē gatavo gan šādi, gan liek rīsus ārpusē un papildina tos ar dažādām zivīm, dārzeņiem un visu citu, kas var ietilpt ruļļa iekšpusē.

Mēs tā darām bet Japānā tas nebūtu pieņemami

Ja vēlies baudīt šo gardumu kādā tradicionālā japāņu restorānā, tad noteikti nevajadzētu visus gabaliņus "slīcināt" sojas mērcē. Suši rīsi jau ir aromatizēti un papildināti ar garšu, un tiem nevajadzētu pieskarties sojas mērcei. Bieži vien suši un arī rullīša izmērcēšana sojas mērcē liek tam izjukt. 

Japāņu kultūra paredz, ka sojas mērce pieskaras tikai zivīm. Tas ir viss. 

Foto: Shutterstock

Viens gabaliņš - viens kumoss

Nemēģini suši vai rollus sadalīt divos kumosos Tas tiek uzskatīts par nepieklājību. Vēl sliktāk - mēģināt to sadalīt ar irbulīšiem. Viens gabaliņš starp irbulīšiem un mutē iekšā, nekādu lieku darbību.

Ingvers uz šķīvja nav dekors

Ingvers ir paredzēts, lai sagatavotu tavas garšas sajūtas no vienas - citai. Neliec to kā piedevu  uz gabaliņiem, nemērc arī sojas mērcē. Tas ir delikāts ēdienreizes papildinājums, kas palīdzēs izbaudīt zivju garšu.

Nejauc vasabi kopā ar sojas mērci

Tas ir pieņemami, bet nav tradicionāli. Japānā vasabi un sojas mērces sajaukšana ir etiķetes pārkāpums. Bet, hei, tā kā mēs neesam Japānā, ar garšām var nedaudz paeksperimentēt.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu