Kartupeļi noteikti ir tie dārzeņi, kas atrodami teju katra latvieša virtuvē. Kas gan varētu būt vieglāks par to izvārīšanu? Katru dienu var uzzināt, ko jaunu, piemēram, to, ka līdz šim to esi darījis ne labākajā veidā, atklāj "Postimees".
Vai esi drošs, ka kartupeļus vāri pareizi?
Vārīti kartupeļi, iespējams, ir viena no vispopulārākajām piedevām. Bet, pēc ekspertu domām, lielākā daļa cilvēku, gatavojot šo dārzeni, pieļauj kļūdas.
Parasti kartupeļus pārlej ar aukstu ūdeni un katlu liek uz uguns. Bet šajā gadījumā tie zaudē lielāku daļu uzturvielu, ko tie satur pietiekami lielos daudzumos. Kartupeļos ir C vitamīns, kā arī kalcijs, magnijs, dzelzs, sērs, jods, mangāns un nātrijs.
Tiek apgalvots, ka pareizāk būtu kartupeļus ievietot verdošā ūdenī un sālīt pēdējā brīdī, kad tie jau ir mīksti.
Vai varam pārbaudīt tagad, vai tā tiešām ir? Diez vai, bet kāpēc gan neizmēģināt?
Jaunos kartupeļus, pēc ekspertu domām, var nomizot, bet var arī vienkārši rūpīgi nomazgāt un, iemērcot tos verdošā ūdenī, vārīt uz vidējas uguns 15 līdz 20 minūtes.
Lai saglabātu visu vērtīgo, kas ir zem mizas, "vecos" kartupeļus ieteicams vārīt ar visu mizu. Ja tomēr labāk kartupeļus mizo, tad miziņai, kas tiek nogriezta, būtu jābūt pēc iespējas plānākai.
Ja plāno pagatavot kartupeļu biezeni, labāk uzreiz sagriez dārzeņus gabaliņos, lai saīsinātu gatavošanas laiku. Un, lai biezenis būtu garšīgāks, gatavojot ēdienu, ūdenim var pievienot pienu, sīpolus un sviestu.