Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Kāpēc ledusskapī nedrīkst ievietot karstu ēdienu? (3)

Raksta foto
Foto: Depositphotos

Visi zina, ka karstu zupu vai kotletes likt ledusskapī nedrīkst. Sagaidām, kad ēdiens atdzisis līdz istabas temperatūrai, un tad ievietojam ledusskapī. Bet vai ir zināmi iemesli, kāpēc tā jādara?

Jau no bērnības vecāki mācīja, ka pirms zupas katla ievietošanas ledusskapī tas ir jāatdzesē līdz istabas temperatūrai, pretējā gadījumā ledusskapis “sabojāsies”. Vai tas tiešām tā ir un kāda ir šī neapstrīdamā noteikuma loģika, kas tiek nodota no paaudzes paaudzē, skaidro "Good house".

Samazināts kalpošanas laiks

Ledusskapja "sirds" ir motors-kompresors. Tas darbojas cikliski (ar atpūtas pārtraukumiem), lai samazinātu elektroenerģijas patēriņu un palielinātu motora kalpošanas laiku. Ievietojot karstu trauku ledusskapī, kompresors vairākas stundas darbojas bez pārtraukuma, līdz siltais trauks ir atdzesēts tādā pašā temperatūrā kā pārējie produkti. Tādēļ kompresora tinums var kļūt ļoti karsts un izdegt. Ja ledusskapis nav ļoti jaudīgs, tas, iespējams, netiks galā ar slodzi un saplīsīs, vai arī resursi beigsies ātrāk un tas kalpos īsāku laiku.

Darba kvalitātes pasliktināšanās

Ievietojot ledusskapī trauku ar karstu zupu vai citu ēdienu, tas sāk intensīvi tvaikot. Tvaikam atdziestot, tas uz ledusskapja sienām veido ledus kārtiņu, radot sava veida "kažoku", kas neļauj freonam (vielai, kas ir atbildīga par vienmērīgu ledusskapja atdzišanu) darīt savu darbu. Tā rezultātā samazinās dzesēšanas efektivitāte un palielinās kompresora slodze. Sekas jau zināmas - tiek samazināts ledusskapja kalpošanas laiks.

Raksta foto
Foto: Depositphotos

Plaukta deformācija

Mūsdienu ledusskapjos plaukti parasti ir izgatavoti no stikla. Novietojot smagu katlu ar karstu zupu uz atdzesēta plaukta, tas piedzīvo ļoti straujas temperatūras izmaiņas un rezultātā veidojas siltuma deformācijas. Šeit darbojas tas pats princips kā tad, ja aukstā stikla kausā ar plānām sienām ielej verdošu ūdeni. Ledusskapja plaukta stikls zem pannas uzsilst un izplešas, bet pārējais stikls paliek tajā pašā temperatūrā. Stikla plaukts ne vienmēr saplaisās, bet var parādīties mikroplaisas, kas laika gaitā samazinās tā izturību.

Baktēriju vairošanās

Ledusskapis, kā zināms, ir paredzēts, lai uzturētu pārtiku svaigu un novērstu baktēriju vairošanos. Šim nolūkam tiek uzturēta nemainīga temperatūra. Ievietojot ledusskapī karsto trauku, iekšējā temperatūra kamerā paaugstinās pat uz vairākām stundām. Šādi netiek nodrošināta zema un vienmērīga temperatūra, bet gan tiek radīta vide, kurā baktērijas sāk vairoties un bojā ēdienu. 

Secinājums ir gaužām vienkāršs: mūsu māmiņu likums joprojām ir aktuāls arī šodien - pirms zupas ievietošanas ledusskapī ļauj tai atdzist. Ja ārā ir ziema vai rudens, to izdarīt ir vēl vieglāk - ja ir tāda iespēja, vienkārši iznes trauku uz balkona, un tas sasniegs vajadzīgo temperatūru uzglabāšanai ledusskapī vēl ātrāk. 

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu