Vismazāk izpētīta ir medus ietekme uz smadzenēm, lai gan jau kopš senseniem laikiem, īpaši Austrumos, medu uzskata par atmiņu uzlabojošu produktu.
Pēdējos piecos gados ir publicēti vairāki pētījumi, kas parādījuši, ka medum piemīt nomierinošas, sāpes remdinošas, konvulsijas mazinošas, antidepresanta un antioksidanta īpašības. Pateicoties medū esošajiem polifenoliem, tas palīdz stiprināt kognitīvās funkcijas. Polifenoli reaģē ar reaktīvajiem skābekļa savienojumiem, kas veicina novecošanos un nepareizu proteīnu veidošanos (piemēram, beta amiloīdu – vienu no galvenajiem izpētes objektiem mēģinājumos ārstēt Alcheimera slimību). Medus kā antioksidants spēj uzlabot hipokampa – smadzeņu daļas, kas atbildīga par atmiņu, – veselību.
“Daudzi zinātnieki secinājuši, ka ar antioksidantiem bagātā medus ikdienas deva var būtiski uzlabot veselību. Interesanti, ka antioksidantu daudzumu medū var noteikt pārsteidzoši vienkārši – vizuāli. Jo medus tumšāks, jo tajā ir vairāk antioksidantu,” teic speciāliste.
Bišu maize – ne tikai imunitātei
Bišu maize ir produkts ar senu vēsturi – to galvenokārt izmantoja tautas medicīnā. Bišu maizes izejviela ir ziedputekšņi, ko bites īpaši apstrādā, palielinot to uzturvērtību. Šai ziņā bišu maize ir veselībai vērtīgāka nekā biežāk pieejamais bišu produkts – ziedputekšņi.
“Bišu maize ir pilnvērtīga, bioloģiski aktīva barības viela, ko var un pat vajag lietot uzturā. Tā satur A, B, C, E un K vitamīnu, dažādas minerālvielas, piemēram, nātriju, kāliju, fosforu, cinku, magniju, kalciju, dzelzi, selēnu, ka arī aptuveni 30% olbaltumvielu. Bišu maizē ir arī antioksidanti un organismam tik nepieciešamās nepiesātinātās taukskābes,” stāsta speciāliste.