:format(webp)/nginx/o/2020/08/04/13252570t1hbbab.jpg)
Vai zini, ar ko atšķiras latte un kapučīno, kā pagatavot atvēsinošo ledus latti, un kāpēc svarīga ir ne tikai augstvērtīga kafija, bet arī kafijas automāts? Ja kaut viens no šiem jautājumiem ir Tev aktuāls, lasi un iegūsti atbildes, pie reizes apgūstot vairākas vienkāršas receptes!
Dzēriens #1: ledus latte
/nginx/o/2020/08/04/13252581t1h41a7.jpg)
Ņemot vērā, ka šobrīd laikapstākļi mūs mēdz lutināt ar ļoti siltām un pat karstām dienām, sāksim ar šo atvēsinošo dzērienu, kas ne tikai ļauj lieliski atveldzēties, bet ir arī vienkārši pagatavojams.
- solis – izmantojot piena putotāju, saputo aukstu pienu. To, cik daudz piena putot, atkarīgs no glāzes, kurā dzēriens tiks pasniegts;
- solis – sagatavo spēcīgu espresso, izmantojot kafijas automātu, espresso kafijas kanniņu (moka pot) vai franču presi;
- solis – glāzē saliec ledus kubiņus, auksto saputoto pienu, pārlej to ar espresso;
- solis – ja gribi, dzērienu papildini ar kādu sīrupu, šokolādes skaidiņām (ja vēlies, visu samaisi).
Visērtākais veids, kā baudīt ledus latti – izmantojot salmiņu, lai baudīšanai netraucētu ledus gabaliņi.
Dzēriens #2: latte
/nginx/o/2020/08/04/13252583t1h2025.jpg)
Lai gan varētu šķist, ka latti pagatavo gluži tāpat kā šī dzēriena atvēsinošo versiju, vien iztiekot bez ledus gabaliņiem, tā gluži nav.
- solis – uzsildi un saputo pienu piena putotājā (⅔ no glāzes tilpuma, kurā pasniegsi dzērienu);
- solis – pagatavo tasīti espresso kafijas;
- solis – glāzē ar kafiju, lēni, gar glāzes malu ielej saputoto pienu;
- solis – ja vēlies uz glāzes augšdaļā esošajām putām uzber kanēli vai šokolādes skaidiņas.
Gatavojot latti, ir ļoti svarīgi izmantot uzsildītu pienu (līdz aptuveni 60-70 grādu robežai), tāpēc šim procesam lieti noder piena putotājs ar integrētu sildītāju – tas ir daudz ērtāk, nekā pienu sildīt uz plīts, nemitīgi mērot tā temperatūru un pēc tam vēl atsevišķi to putot.
Dzēriens #3: kapučīno
/nginx/o/2020/08/04/13252585t1h6e39.jpg)
Kapučīno visai bieži tiek jaukts ar nupat pieminēto latti, taču ir kāda būtiska nianse – perfektu kapučīno tā augšdaļu sedz vairāk kā centimetru bieza piena putu, kamēr lattei putas ir vien pavisam nelielā kārtiņā.
- solis – uzsildi un saputo pienu vēlams piena putotājā (līdz putas aizņem vismaz ½ no glāzes);
- solis – pagatavo tasīti ar espresso kafiju;
- solis – uzkarsēto pienu lēnām, gar glāzes malu lej virsū espresso. Kad dzēriens pagatavots, ja vēlies, uzber šokolādes skaidiņas vai kanēli.
Dzēriens #4: espresso
/nginx/o/2020/08/04/13252586t1hffc7.jpg)
Espresso, ļoti iespējams, ir populārākais kafijas veids visā pasaulē. Bet vai zini, ar ko atšķiras espresso kafija un melnā kafija vai Americano, kas tiek pagatavota, tasītē ar verdošu ūdeni aplejot espresso kafiju? Espresso kafija tiek pagatavota, karsto ūdeni izspiežot (ekstraktējot) caur sapresētu, maltu kafiju. Viennozīmīgi ērtākais veids, kā pagatavot espresso – izmantot tam piemērotu kafijas automātu, taču, ja tāda mājoklī nav un vēlies iztikt ar minimāliem ieguldījumiem, vari izlīdzēties ar espresso kafijas kanniņu – Mokas kanna. Arī franču prese ir lieliskas pagatavošanas veids, taču tādā gadījumā nāksies iztikt bez biezajām putām, vai kremas dzēriena augšdaļā, kas tiek uzskatītas par espresso kvalitātes zīmi. Jāpiebilst, ka espresso ir iespējams vairākas receptes un parasti to pasniedz kopā ar glāzi ūdens. Espresso esošais kofeīns paātrina ūdens izvadīšanos no ķermeņa, tāpēc blakus pasniegtais ūdens to kompensē.
Kas nepieciešams, lai kafija būtu patiešām izdevusies?
/nginx/o/2020/08/04/13252588t1h931c.jpg)
Ja rūpīgi iepazinies ar visu dzērienu aprakstiem, noteikti pamanīji, ka tajos pieminētas dažādas ierīces, piemēram, piena putotāji un kafijas automāti. Un ne velti – ja vēlies, lai dzēriens būtu gan garšīgs, gan tā pagatavošanā nevajadzētu ieguldīt daudz laika un pūļu, bez piemērota aprīkojuma neiztikt. Ikdienas lietošanai pats ērtākais variants ir kapsulu kafijas automāti – tie ir lēti, ērti kopjami un nelieli, turklāt pagatavot gardu kafiju ir elementāri, atliek vien kapsulu ievietot automātā un nospiest pogu. Ja gribēsi kafijas dzērienus ar pienu, papildus jāiegādājas arī piena putotājs, bet, ja vēlies ar pāris pogu pieskārienu iegūt savā tasītē restorāna līmeņa kafijas dzērienus, pareizā izvēle būs Šveices zīmola Jura profesionālie kafijas automāti.
Protams, izšķiroša loma ir arī kafijai – tai jābūt pēc iespējas svaigākai, tāpēc vērts iegādāties pavisam nesen grauzdētas kafijas pupiņas vai kafijas kapsulas, kurās kafija ir hermētiski noslēgta. Savukārt, ja Tev pie sirds vislabāk iet malta kafija, vērts apmeklēt kādu no Es Mīlu Kafiju veikaliem Rīgā (Valmieras ielā 43, Stabu ielā 30 vai TC Spice Home), kuros iespējams jebkuras tur nopērkamās kafijas pupiņas uz vietas arī samalt. Šajos veikalos atrodama gan visā pasaulē zināmu zīmolu produkcija (piemēram, Lavazza vai illy kafija), gan Latvijā grauzdētas kafijas pupiņas (piemēram, Rocket Bean Roastery, Stars Cafe un citi).