Tomāts – zelta sastāvdaļa ēst gatavošanas rituālā

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Tirgū un veikalā jau nopērkami gardi Latvijas tomāti, un tūdaļ, tūdaļ tie sārtosies arī piemājas siltumnīcās. Tomātus mēdz dēvēt par “mīlas augļiem”, jo sākotnēji tos audzēja kā dekorāciju vai dāvanu, kuru vīrietis dāvina sievietei. 

Savukārt tulkojumā no itāļu valodas tomātu sauc par “zelta ābolu”. Tieši Itālijā tomāti ieguvuši kulta statusu kulinārijas jomā. Tos bieži izmanto, gatavojot mērces, zupas, kečupu un pastas, biezeņus un čatnijus. Rimi Gardēdis un šefpavārs Normunds Baranovskis iesaka, kā pagatavot tomātus, un piedāvā divas gardas un oriģinālas receptes.

“Tomātus var kaltēt un samalt pulverī, pēcāk pievienojot ēdienam kā krāsvielu vai garšas pastiprinātāju. Tomāta, tāpat kā jebkura cita dārzeņa vai garšauga, garša dehidratācijas procesā kļūst intensīvāka un pavisam citāda, saldāka. Tomāti liekoties ir saldeni, ja tie ir nogatavojušies. Mums tīk domāt, ka tomāts ir skābs, bet patiesībā skāba ir tikai sula, pārējais tomāta mīkstums ir salds. Iespējams, tāpēc, gatavojot gardākos ēdienus, tomātus blanšē, attīrot tos no mizas un sēkliņām,” par tomāta īpašībām stāsta Normunds Baranovskis.

Šefpavārs iesaka pārbaudīt tomātu saderību ar baziliku; ja tiem pievienosiet vēl ķiploku, čili, sāli, cukuru un olīveļļu, izdosies lieliska salsas mērce. Ar šādu mērci var papildināt salātus, pasniegt pie jūras veltēm vai vienkārši baudīt ar grauzdētu maizi. Ja gatavojat tomātu mērci un vēlaties to iebiezināt, bet negribat izmantot cieti, pievienojiet dažas žāvēto tomātu filejas vai nedaudz tomātu pārslu – tās palīdzēs mērci izveidot krēmīgāku. Atcerieties: ja vēlaties, lai tomāts kļūtu saldāks, to var grilēt vai izcept cepeškrāsnī. Un vēl viens fakts, kas jāzina par tomātiem, – tomātiem nav izteiktas smaržas. Smaržo ķekars un kātiņš, tāpēc nākamreiz, gatavojot tomātus krāsnī, atstājiet klāt ķekaru.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu