Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Ko der ņemt vērā, iegādājoties zemenes?

Raksta foto
Foto: Depositphotos

Zemenes ir ļoti veselīgas ogas: tās satur milzīgu daudzumu antioksidantu, A, C, B vitamīnu, magnija un kālija, bet kas ir pats, pats svarīgākais - tās debešķīgi smaržo un lieliski garšo, ja vien izvēlies labākās ogas, vēsta "Postimees".

Visas zemeņu priekšrocības zudīs, ja tu iegādājies nenogatavojušās, pārgatavojušās vai ar ķīmiskām vielām apstrādātas ogas. Tātad, kā izvēlēties labākās ogas? 

Uzticies degunam

Nebaidies pasmaržot ogas, kuras plāno iegādāties. Ja tās augušas atbilstošos apstākļos un nav apstrādātas ar ķīmiskām vielām, lai augtu lielākas, ātrāk nogatavotos un nebojātos, tās noteikti tevi apburs ar satriecošu smaržu.

Apskati ogas

Izmēram šeit nav lielas nozīmes, jo dažādām zemeņu šķirnēm atšķiras gan izmērs, gan  nedaudz arī forma. Tiesa, pārāk lielas un izcili perfektas zemenes norāda uz ķīmijas lietošanu. 

Svarīgi, lai ogas nav saspiestas vai ar kādiem robiem, jo tādas sabojāsies pat dažu stundu laikā.

Novērtē krāsu

Nepērc ogas, kas ir pārāk gaišas: nolasītās zemenes neturpina gatavoties. Ja oga ir pārāk tumša, tas arī ir iemesls, lai no tās atteiktos, jo, iespējams, tā tiek mākslīgi tonēta vai arī ir jau pārgatavojusies un ātri sabojāsies. Labākās un garšīgākās zemenes lielākoties ir tās, kuras ir spilgti sarkanā krāsā un nedaudz spīdīgas.

Lapiņām ir nozīme

Nepērc ogas bez kauslapiņām: tās tūlīt sāks bojāties. Labākā izvēle nebūs arī tās ogas, kurām šīs lapiņas jau ir sakaltušas, tas liecina, ka ogas nav svaigi lasītas. Lapiņām jābūt dziļi zaļā krāsā. 

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu