Saldie ķirši: kas tajos labs, bet kam no ogu baudīšanas jāatturas?

Saldie ķirši

FOTO: Depositphotos

Tagad šīs košās vasaras ogas ir visur: tirgos, veikalos, un gandrīz nav iespējams pretoties kārdinājumam. Ar ko saldie ķirši vērtīgi, kā tos pareizi ēst, bet kam būtu jāatsakās, skaidro "Postimees".

Daudzi visu gadu gaida šo brīdi - kad atkal pienāks vasaras ogu sezona un būs iespējams pārēsties zemenes, ķiršus un pēc tam avenes. Lai organisms neciestu, ogas jāprot ēst pareizi un jāapzinās, kurām cilvēku grupām jāievēro īpaša piesardzība.

Kas vērtīgs saldajos ķiršos?

  • Ogas ir ļoti noderīgas tiem, kas cieš no hipertensijas, anēmijas, aizcietējumiem.
  • Saldajos ķiršos ir maz kaloriju. 100 g šo ogu satur aptuveni 50 kcal. 
  • Tajos ir daudz C vitamīna. Tie paši 100 grami sniedz ķermenim aptuveni 20% no dienas nepieciešamās askorbīnskābes devas. 
  • Ķiršos ir daudz kālija un magnija, kas padara tos labus sirdij. Un arī fosfors un dzelzs, kas noder vielmaiņas procesos un asinsrites sistēmā.
  • Tumšās ogas satur vairāk A vitamīna un dzelzs, sārtās - vairāk nekā C vitamīna, bet baltās ogas retāk rada alerģiskas reakcijas.
  • Saldie ķirši ir labi gremošanas sistēmai - lielā šķiedrvielu satura dēļ tie labvēlīgi ietekmē zarnu veselību.

Kādi ir skaisto ogu trūkumi?

Ar visiem šiem lieliskajiem plusiem ķiršiem ir arī trūkumi. Nevienam nav ieteicams vienā reizē apēst vairāk kā 300-400 gramu šo ogu. Un pat ar šo daudzumu var būt gana, lai izraisītu caureju. Tūlīt pēc sātīgas maltītes arī vajadzētu atturēties no ķiršiem, lai neveicinātu gremošanas traucējumus un gāzu veidošanos. 

Kas nedrīkst ēst ķiršus?

  • Cilvēkiem ar cukura diabētu ir rūpīgi jāvērtē apēstais daudzums.
  • Cilvēki, kuriem ir alerģijas.
  • Tie, kuriem ir akūts gastrīts - šajā gadījumā pastāv risks nopietni kaitēt kuņģim.
  • Maziem bērniem ķiršus drīkst dot tikai bez kauliņiem, lai izvairītos no aizrīšanās riska.

Kā pareizi saldos ķiršus mazgāt, ēst un uzglabāt?

Pirmkārt, pērc ogas tikai tur, kur vari pieprasīt pārdevējam dokumentus par ogu izcelsmi un kvalitāti.

Īstā saldo ķiršu sezona ir no jūnija beigām līdz jūlija beigām. Agrie ķirši nav tik saldi un garšīgi, bet vēlākie ātri bojājas.

Ķiršus rūpīgi nomazgā, bet ar siltu ūdeni - nav nepieciešams tos plaucēt karstā ūdenī.

Pirmās apēd ogas, kurām norauti kātiņi, jo tās ātrāk sabojājas. 

Glabā ķiršus papīra maisiņā ledusskapī. Parūpējies, lai blakus neatrodas āboli un banāni, jo šie augļi izdala skābes, kas paātrina ogu bojāšanos. 

Uz augšu