Cepeškrāsns apakšējais, vidējais un augšējais līmenis. Kur gatavot?

Neesi jaunākās cepeškrāsns īpašnieks?
Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Labam kulināram un pat amatierim jāzina, kā pareizi lietot virtuves iekārtas. Tikai tā var pagatavot vislabākos ēdienus. Cepeškrāsns knifiņus atklāj portāls “Postimees”.

Viena no svarīgākajām virtuves iekārtām ir cepeškrāsns. Ko tik tajā nevar pagatavot: kūkas, gaļu, zivis, sacepumus, pat zupas! Jāņem vērā, ka pastāv zināmi noteikumi, kā pareizi izmantot cepeškrāsnis. Tās ir sadalītas vairākos līmeņos, un ir jāzina, kurā līmenī ko vislabāk gatavot.

Pastāv daudzi un dažādi faktori, kas ietekmē to, kā pareizi izvēlēties cepšanas līmeni krāsnī – tās veids (gāzes, elektriskā), jauda, pieejamie režīmi un, protams, maltītes veids, ko vēlamies pagatavot.

Bet ir ļoti svarīgi saprast atšķirību starp siltuma iedarbību, kas nepieciešama sautēšanai, dārzeņu cepšanai vai pīrāga pagatavošanai.

Protams, katrai krāsnij līdzi tiek dota lietošanas instrukcija, kurā viss ir paskaidrots, bet, ja krāsniņa ir jau ar stāžu un instrukcija pazudusi, ir vadlīnijas, kuras palīdzēs virtuves darbos.

Skaidrs ir viens – vidējais nodalījums tiešām ir visuniversālākais un pīrāgu cepsi tieši tur, bet der atcerēties, ka tas nav vienīgais, ko gatavojam, un ne vienmēr tā būs labākā izvēle.

Kādā līmenī kādi ēdieni gatavojami?

Plaukta augstums var atšķirties, pat gatavojot vienu un to pašu ēdienu.

Tātad, ja mēs gatavojam ēdienu, kas labi jāizcep no iekšpuses (tas galvenokārt attiecas uz gaļu un sacepumiem), cepšanas procesā panna būtu jāpārvieto no vienas pakāpes uz otru.

Lai labi izceptos iekšpuse, panna jānovieto vidū. Kad ēdiens teju gatavs, trauku pārvieto augšup, lai iegūtu zeltaināku garozu, bet, lai iegūtu kraukšķīgu apakšu, panna jānolaiž zemāk.

Ņem vērā, ka šie ieteikumi darbojas, ja krāsniņa nav pati jaunākā un tai nav pieejami moderni režīmi, iespēja cept no augšas un apakšas reizē, ventilators un tamlīdzīgi. Izmantojot vecās gāzes cepeškrāsnis - padomi noderēs!

Katram ēdienam sava vieta krāsnī:

Vidējs līmenis. Tas nodrošina vienmērīgu temperatūras iedarbību no augšas un no apakšas. Tāpēc vidējā plauktā var pagatavot principā jebkuru ēdienu. Bet parasti šo vietu krāsnī izmanto, lai vienmērīgi ceptu tieši dārzeņu ēdienus.

Zemākie līmeņi. Galvenā ietekme ir uz pannas apakšu. Šeit vajadzētu ievietot visu, kam nepieciešama labi izcepta apakša. Pirmkārt tie ir atvērti pīrāgi un pica. Zemākā līmenī ir vērts ievietot arī tos ēdienus, kuriem nepieciešama ilga sautēšana zemā temperatūrā.

Augšējais līmenis ir paredzēts ēdiena pamanāmai brūnināšanai no augšas, savukārt tā apakšējai daļai jābūt vieglai un ne pārāk saceptai. Tāpēc šī ir vieta, kur cept žuljēnu, omleti. 

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu