Vai rosīšanās virtuvē var uzlabot noskaņojumu?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Ir virkne iemeslu, kāpēc varam justies noguruši, neapmierināti un neomā. Kā uzlabot savu noskaņojumu? Pētnieki apgalvo, ka ēst gatavošana ir risinājums neomai, vēsta medijs "Vice".

Pētījumā, ko publicēja Otago Universitāte Jaunzēlandē, zinātnieki norāda, ka ikdienas radošās aktivitātes, piemēram, ēdiena gatavošana, palielina labsajūtu. Varbūt tas ir arī tāpēc, ka jūs varat sev uzcept kūku... Un to arī apēst.

Pētījumā, kas tika publicēts zinātniskajā žurnālā "Journal of Positive Psychology", tika pārskatītas 658 studentu dienasgrāmatas, kuriem tika lūgts 13 dienu laikā reģistrēt viņu ikdienas aktivitātes un emocionālos stāvokļus.

Pēc dienasgrāmatu analīzes pētnieki atklāja, ka dienās pēc radošām darbībām, piemēram, ēdiena gatavošanas, dalībnieki ziņoja par lielāku entuziasmu un labsajūtu.

Līdztekus tādām nodarbēm kā gleznošana, adīšana un radoša rakstīšana, aizņemtība virtuvē tika atzīta par "pozitīvas psiholoģiskās funkcionēšanas izkopšanas līdzekli".

Un tas ir pavisam reāli, jo kurš gan var justies bēdīgs, ja māju piepilda svaigi ceptas šokolādes kūkas smarža.

Psihologs un Otago Universitātes pētījuma galvenais autors Tamlins Koners, paziņojumā presei rakstīja, ka jaunais pētījums uzsver ikdienas radošo aktivitāšu nozīmīgumu:

"Mūsu iepriekšējie pētījumi atklāja, ka pozitīvā ietekme, šķiet, palielina radošumu tajā pašā dienā, bet mūsu jaunākie atklājumi liecina, ka nepastāv vairāku dienu efekts. Drīzāk labklājību nākamajai dienai prognozē radoša darbība iepriekšējā dienā. "

Šī nav pirmā reize, kad zinātnieki ir izpētījuši saikni starp ēdiena gatavošanu un garīgo veselību.

Gatavošanu bieži izmanto kā uzvedības terapijas veidu, lai palīdzētu uzlabot garīgo veselību. Secināts, ka sastāvdaļu dozēšana un recepšu ievērošana mazina trauksmi.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu