Laiks tīrībai: 5 netīrības perēkļi virtuvē

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Šie priekšmeti un vietas virtuvē mēdz būt nepietiekoši tīri pat viskārtīgākajām saimniecēm, jo par visu iedomāties nav viegli. Ir vairākas vietas un virtuves rīki, kuriem jāpievērš uzmanība, kad nākamo reizi ķersies pie virtuves tīrīšanas. Pavasaris, ja kas, ir īstais laiks ģenerālajai uzkopšanai! 

Ledusskapja atvilktnes

Pētījumā, ko veikuši mikrobiologi no ASV, atklājies, ka līdera vietā starp netīrākajām vietām virtuvē, kur atrodamas salmonellas, listērijas, sēnīšu un pelējuma sporas, ir ledusskapja atvilktnes. Kā tas notiek?

Ēdināšanas iestādēs pastāv stingri noteikumi, kādus produktus drīkst uzglabāt līdzās. Mājās šādus noteikumus vairums neievēro, jo nav taču obligāti un vietas ledusskapī ir tik, cik ir, pareizi? Piemēram, nedrīkst vienā plauktā glabāt gaļu un piena produktus, īpaši, ja tiem nav iepakojuma.  

Foto: Depositphotos

Noteikti ledusskapis ir jātīra katru reizi, kad tur ir nevēlami nopilējusi kāda mērce, atlaidināta gaļa vai zivs un šķidrums notecējis vai arī sabojājies kāds dārzenis. Viss iepriekš minētais rada izcilu vidi baktērijām.

Reizi mēnesī ieteicams veikt ledusskapja ģenerālo tīrīšanu, kad tiek izņemti un nomazgāti visi plaukti, notīrītas ledusskapja sienas. Atceries, pēc mazgāšanas ledusskapis kārtīgi arī jāizslauka, jo lieks mitrums ir produktu ienaidnieks

Sūkļi un lupatiņas

Vēl viens baktēriju un netīrumu perēklis. Reizēm labāk pat nezināt, kādas tieši baktērijas mīt trauku mazgāšanas sūkļos un lupatiņās, ar kurām tīrām virsmas. Un iemesls, kāpēc tas viss tur atrodas, ir pavisam vienkāršs - liela daļa saimnieču šos sūkļus ļoti reti maina, nedezinficē un dažas pat kārtīgi neizmazgā.

Kāds teiks: “Bet kā, tur taču ir ziepes!” Bet ziepes nenogalina baktērijas, un šī mitrā vide, kurā vēl mēdz slēpties kāds ēdiena pārpalikums, ir ideāla dažādiem mikroorganismiem.

Dezinficē savus virtuves sūkļus – augsta temperatūra iznīcinās mikrobus un baktērijas. Ar šo darbiņu palīdzēs mikroviļņu krāsns un cepeškrāsns.

Foto: Depositphotos

Konservu attaisāmais

Jā, jā, netici? Izņem no plaukta savu virtuves palīgu un pārbaudi uzmanīgi: vai tiešām tas ir tīrs un nekur nav apkaltušas ēdiena paliekas? Tikai retajai saimniecei tas spīdēs un laistīsies.

Arī šis rīks pēc katras izmantošanas ir jāmazgā karstā ziepjūdenī!

Blenderis

Lai arī blenderi pēc katras izmantošanas reizes mazgājam, ēdienu paliekas nereti mēdz palikt vietās, kur ir gumija, un zem naža.

Nebaidies pēc tam, kad esi blenderi izmazgājis, ieliet tajā karstu ūdeni ar ziepēm un iedarbināt. Šī darbība veiks papildu tīrīšanu tām vietām, kur ar sūkli netiec klāt.

Foto: Depositphotos

Iebūvētās virtuves virsma un izlietne

Nē, tas, ka pārslīdēji visam pāri ar mitru lupatu,  virsmu tīrāku nepadara, tā vien noņem ar aci redzamos netīrumus. Arī šīs vietas ir jāmazgā ar ziepjūdeni, bet izcili būtu, ja izmantotu speciālus dezinfekcijas līdzekļus.  

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu