Pankūkas līp pie pannas un plīst? 8 iemesli un risinājumi

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Lai arī daudzās ģimenēs pankūkas brīvdienu rītos jau ir tradīcija, šonedēļ tās ir vēl lielākā cieņā. Ar pankūkām kā ar bitēm, reizēm neko nevar zināt un saprast, piemēram, kāpēc tās mēdz lipt pie pannas un saplīst. Atbild portāls “Postimees”.

Ka pirmā pankūka neizdodas, zina visi, jo tā lielākoties arī notiek – tā pielīp pie pannas, ir par plānu vai biezu, apgriežot saplīst, bet pēc tam viss aiziet kā pa sviestu.  Tomēr ne vienmēr.

Pannas nesagatavošana

Valda uzskats, ka nav tādas patiesi nepiemērotas pannas pankūku cepšanai. Viss noslēpums ir tās pareizā sagatavošanā. Sākotnēji panna ir kārtīgi jāizmazgā, jā, pat tad un jo īpaši tad, ja tā vairākas dienas stāvējusi plauktā nelietota. Pēc mazgāšanas rūpīgi jāizslauka un jāļauj nožūt. Pēdējais solis – iebērt tajā rupjo sāli, lai pastāv, bet īsi pirms lietošanas izbērt un pannu ar sausu dvieli izslaucīt, lai pankūkas neuzsūc sāļumu.

Temperatūrai ir milzīga nozīme

Ja esi bijis nepacietīgs un mīklu pirmajai pankūkai ielējis pannā, pirms tā ir kārtīgi uzsilusi, tad ar garantiju varam teikt, ka pirmā pie pannas pielips, bet nākamās pankūkas jau izdosies kā iecerēts, jo panna būs vienmērīgi sakarsusi.

Pārāk šķidra mīkla

Ja miltu mīklā par maz, tad tā uz pannas būs ļoti plāna. Apgriezt to, lai ceptu otru pusi, būs ārkārtīgi grūti. Visdrīzāk, pankūka vienkārši saplīsīs.

Foto: Depositphotos

Mīkla bez olām

Olas nav mīklā tikai garšai. Olbaltumi ir sava veida saistviela, kas ļauj pankūkai neizjukt. Ja mīkla ir bez tām, liels risks, ka pankūkas plīsīs.

Pārāk skāba mīkla

Nav jau nekāds noslēpums, ka piens nav vienīgais, ko var izmantot pankūku cepšanai. Ja esi izlēmis izmantot paniņas vai kefīru, jāizvēlas atbilstošs daudzums sodas, lai neitralizētu skābumu.

Nepareiza virtuves rīku izvēle

Ja esi nolēmis pankūkas apgriezt ar lāpstiņu, kas ir ļoti bieza vai  savu laiku jau nokalpojusi un pat īsti neslīd pa pannu, – esi ceļā uz pankūku sabojāšanu.

Pārāk maz taukvielu

Mīklai noteikti jāpievieno nedaudz augu eļļas (to lej mīklā, kad tā jau gatava). Ja mīklā liet eļļu negribas, nāksies pannu ietaukot pirms katras pankūkas cepšanas.

Steiga nav tavs sabiedrotais

Pankūkai, tāpat kā jebkuram citam ēdienam, ir jādod laiks. Kad apakšpuse būs pietiekami apcepusies, pankūku apgriezt būs krietni vieglāk, jo jēla mīkla noteikti plīsīs. Te nu ir vietā sakāmvārds: “Lēnāk brauksi, tālāk tiksi!”

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu