3 knifiņi perfekti karamelizētiem sīpoliem

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Jā, sīpoli ir gaumes lieta, bet nevar noliegt, ka, skaisti karamelizētas, šīs garšsaknes lieliski papildina gaļas ēdienus. Ja tie ir tikko pagatavoti, vēl silti, mēli var norīt. Ar trim svarīgākajiem noteikumiem, lai iegūtu izcilu sīpolu piedevu, dalās portāls “Bonappetit”.

Sīpolu karamelizēšana ir māksla, jo ir vairāk nekā viens veids, kā to izdarīt, sasniedzot labu rezultātu.

Neatkarīgi no tā, kā tu to dari, mērķis numur viens (un izaicinājums numur viens) ir sīpolu karamelizēšana, tos nesadedzinot: tu vēlies, lai tie būtu saldi un zīdaini. Lai gan ir pat vēlamas dažas kraukšķīgas, apbrūninātas malas, bet apdegums visu sabojās un padarīs nebaudāmi rūgtu.

Šā mērķa sasniegšanai, pirmkārt, ir vajadzīga pacietība: no sākuma līdz beigām process prasīs vismaz 30 minūtes. Lai viss izdotos un rezultāts garšotu izcili, izmanto šos trīs trikus:

  1. Izmanto lielu pannu, nevis mazu un ar augstām malām. Tas dos sīpolu šķēlītēm vairāk "elpas", tas nozīmē, ka ūdens, ko tie izdala, var ātrāk iztvaikot (tas ir tāpat kā tad, kad cep dārzeņus: ja saliec tos cieši kopā vai saber kaudzē, tie tvaicējas savā sulā; ja izkliedē tos pa visu pannu atstatus vienu no otra, un tie izcepas skaisti brūni);
  2. Pārklāj pannu ar vāku pirmās 10-15 gatavošanas minūtes. Tajā laikā sīpoli gatavosies paši savā sulā. Pēc šīm minūtēm sīpoli būs vienlīdz maigi gan no ārpuses, gan no iekšpuses, un nākamajā gatavošanas posmā gatavosies daudz vienmērīgāk. Jo vāks gatavošanas procesa pēdējos soļos no pannas jānoņem un jāļauj visam šķidrumam iztvaikot;
  3. Palīdzi sīpoliem garšot vēl labāk, pieberot dažas šķipsnas cukura. Runājot zinātniskos terminos, karamelizēšana ir cukuru oksidēšanās. Arī sīpolos ir cukuri, kas ļauj tiem karamelizēties, bet neliels daudzums baltā cukura šo procesu paātrinās un veidos gan izteiksmīgāku krāsu, gan garšu.

Kad pannai ir noņemts vāks un cukurs pievienots, palielini siltumu līdz vidējam un karsē, bieži maisot. Ja pamani, ka sīpoli pārāk ātri iekrāsojas tumši, siltumu samazini. Šā  posma ilgums var būt ļoti dažāds, to ietekmē sīpolu gabalu lielums un daudzums pannā.

Tu vari būt drošs, ka esi pabeidzis gatavošanu, kad sīpoli apjomā ir samazinājušies par aptuveni divām trešdaļām un kļuvuši izteikti, gandrīz šokolādes brūni. Ja sīpoli līp pie pannas, pievieno nedaudz ūdens (vai buljona! vai vīna!).

Pēdējais solis: pagaršo un papildini ar sāli un kādu lāsi citrona sulas vai kāda etiķa.

Lai izdodas un labi garšo!

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu