Ko ēst ziemā? Lai veseli, skaisti un laimīgi!

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Laika prognozes sola, ka tuvākajās dienās pie mums iestāsies ziemīgāki laikapstākļi, kad termometra stabiņš noslīdēs zem nulles. Lai aizsargātu ādu un matus no iekšpuses, stiprinātu imūnsistēmu, nepieļautu D vitamīna deficītu, portāls "Goodhouse" skaidro, kuri produkti jāiekļauj ziemas ēdienkartē.

Pareizi izvēlēta ikdienas ēdienkarte gada aukstākajā un tumšākajā laikā nostiprinās mūsu imunitāti, “paātrinās” vielmaiņu, aizsargās ādu un matus no izžūšanas un bojājumiem un piepildīs ar enerģiju. Izvēlējāmies vairākus produktus, kurus ir vērts ēst biežāk ziemā - lai būtu ne tikai garšīgi, bet arī veselīgi.

Gurķi un tomāti

Jā, iespējams, ka ziemā šie dārzeņi nav tik garšīgi kā vasarā un rudenī, taču nevajadzētu no tiem atteikties. Gurķi, kas piepildīti ar ūdeni, palīdz barot mūsu ādu ar mitrumu no iekšpuses - tas jo īpaši attiecas uz ziemu. Tomāti palīdz ādai ražot kolagēnu - tas ir ļoti svarīgi arī ziemā, kad aukstuma un paaugstināta sausuma dēļ tā ādai ir īpaša nosliece uz grumbu veidošanu.

Šokolāde

Tumšā šokolāde ir antioksidantu avots, kas ir labvēlīgs sirds un asinsvadu sistēmas veselībai, atbalsta smadzeņu aktīvo darbību un pat aizsargā mūsu ādu no novecošanas. Turklāt daži šokolādes gabaliņi palīdzēs  “ieskrieties” metabolismam - tas jo īpaši attiecas uz ziemu.

Kakao

Karstais saldais kakao, obligāti pagatavots ar kārtīgu pienu, ir ziemas dzēriens. Pirmkārt, tas palīdz uzlabot garastāvokli un pretoties ziemas depresijai. Un, otrkārt, piena tauki ir nepieciešami mūsu figūrai un mūsu ādas skaistumam.

Skābēti kāposti

Ziema ir laiks, kad doties uz tirgu un iegādāties kādu trauciņu ar skābētiem kāpostiem. Tie ir ne tikai bagāti ar C vitamīnu, bet arī satur daudz probiotiķu, kas stimulē mūsu zarnu veselību. Starp citu, ja mēdz izjust trauksmes sajūtu, ir depresijas simptomi vai arī  vienkārši piedzīvo paaugstinātu stresu, skābēti kāposti palīdzēs nomierināties un atgūties: labvēlīgās baktērijas, kuras kāposti palīdz “ražot”, saražo līdz 80% no visa serotonīna, kas mums palīdz justies priecīgam un jautram.

Ķiploki

Garšaugs, kas noderīgs imunitātes stiprināšanai un tam ir arī daudz prebiotiku, kas baro labvēlīgās zarnu baktērijas. Pētījumā, kas publicēts žurnālā Food, Science and Human Wellness, atklāts, ka ķiploku ēšana ir efektīvs veids, kā novērst daudzas kuņģa un zarnu trakta slimības.

Vistas olas

Produkts ar divām priekšrocībām: augsts olbaltumvielu saturs, kas palīdz mums ilgāk izjust sāta sajūtu nevis našķēties (tas nozīmē, ka mēs iegūsim mazāk kaitīgus “ziemas” kilogramus), un, otrkārt, olu dzeltenumā ir daudz D vitamīna, kas mums visiem patiešām tik ļoti trūkst ziemas mēnešos, kad neredzam sauli.

Lasis

“Savvaļas” lasis ir neapstrīdams čempions D vitamīna saturā. Pietiek nedēļā apēst divas porcijas šo zivju, lai uzturētu nepieciešamo “saules” vitamīna līmeni organismā.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu