Veikalu plauktus rotā skaisti oranžais, eksotiskais auglis - hurma. Kā izvēlēties virgaršīgāko un parūpēties, lai ''nerauj muti čokurā''?
Izbaudi hurmu sezonu: padomi un receptes
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Kāpēc dažas hurmas rada nepatīkami sausu sajūtu mutē?
Auglis un koks satur tanīnu. Tā ir viela, kas dabīgi pasargā no kaitēkļiem. Ja baudot hurmu sajūti sausumu mutē, tas nav nekas slikts, tas vien norāda uz to, ka auglis nav pietiekoši nogatavojies. Kaitējumu nesniedz, rada tikai nepatīkamas garšas izjūtas.
Kā izvēlēties gatavu hurmu un izvairīties no "mutes raušanas čokurā"?
- Hurmai jābūt košai, piesātinātā krāsā;
- Auglim jābūt apaļas formas, bez gaišākiem pleķiem. Ja redzi uz tās mazus brūnus punktiņus, tas norada uz augļa gatavību;
- Gatavas hurmas miziņa ir stingra, spīdīga, pat nedaudz caurspīdīga;
- Mazliet saspiežot augli, jājūt, ka tas ir mīksts, nevis ļoti ciets;
- Gatavas hurmas lapas būs tumšas un pilnībā sakaltušas;
- Nobriedušas hurmas mīkstums atgādina želeju.
Ja tomēr iegādajies nenogatavojušos augli un tas sausina muti:
- Sasaldē hurmu un atstāj saldētavā 10-12 stundas, tad istabas temperatūrā atlaidini;
- 1-2 dienas ievieto to plastmasas maisiņa kopā ar āboliem, tādā veidā tā ātrāk nogatavosies;
- Uz 10 stundām hurmu var iemērkt siltā ūdenī (40 grādi), tad pazudīs sausuma sajūta.
Avots: Infoeda.com