Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Tauki, cukurs un sāls - vai visa tiešām par daudz?

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mīts par taukiem un cukuru

Mērces burgeram sniedz papildu sulīgumu, taču tās satur papildu kalorijas. Protams, mēs jebkurā brīdī, pasūtot savu maltīti, varam palūgt, lai majonēzes bāzes mērces vai kāds cits no aizdariem netiktu pievienots, tādējādi veiksmīgi izbēgt no liekajām kalorijām. Lai cik pārsteidzoši tasneskanētu – vismazākais kaloriju apjoms no visām mērcēm ir tieši kečupam (23kcal/100g) un barbekjū mērcei (38kcal/100g). Tās var būt alternatīvas, ja tomēr burgeru bez mērces nespējam iedomāties.

Burgeri ir sāls lamatas

Viens no strīdīgākajiem mītiem ir saistīts ar uzņemtā sāls daudzumu burgerā –apēdot vienu burgeru tiek uzņemta viena trešdaļa no dienā vēlamā vārāmā sāls jeb nātrija hlorīda apjoma, kā rezultātā ķermenī var rasties tūska un uzpūsta balona sajūta, turklāt ar gadiem kauli var kļūt trausli un piemeklēt osteoporoze.

Patiesībā vienā klasiskā siera burgerā ir ap 1.2 - 1.3 gramiem sāls. Kā norāda uztura speciāliste, vēlamais dienā uzņemamais vārāmā sāls daudzums pieaugušam cilvēkam ir 5 grami, kas nozīmē, ka apēdot vienu burgeru, viena trešdaļa no dienas normas nekādā gadījumā netiks sasniegta. Ja mēnesī tiks notiesāts kaut viens burgers, kaitējums veselībai netiks nodarīts.

Lasi vēl:

Avots: TVNET/Egoiste

Foto Depositphotos

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu