Pasaules bišu dienā atgādinām: kur un kā pareizi uzglabāt Vinnija Pūka gardumu jeb medu?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Lielākajai daļai no mums mājās ir medus, jo tas taču ir ne vien salds un neticami gards, bet arī veselīgs un vērtīgs. Kādos traukos, kādā temperatūrā un kur vislabāk medu uzglabāt, lai tas garšotu vienmēr labi un nezaudētu savas vērtīgākās īpašības?

Baudi karotīti medus pie kafijas vai tējas, to var likt putrās, biezpienā, desertos, kūkās un pat gaļas ēdienos! Ar to vari cīnīties pret saaukstēšanos. Šis produkts ir neaizstājams, tāpēc ir svarīgi zināt, kā saglabāt tā garšu, smaržu un vērtīgās vielas ilgu laiku. 

Temperatūra un uzglabāšanas vieta

Medu vislabāk uzglabāt temperatūrā no +6 līdz +20 grādiem. Tātad nevis istabas temperatūrā, bet ledusskapī. Bet esi uzmanīgs: ja ieliki medu ledusskapī, pārliecinies, vai trauks ir cieši noslēgts, jo medus baidās no mitruma, bet ledusskapī tā ir daudz. Turklāt medus ļoti uzsūc smaržas, tāpēc pārbaudi, vai tuvumā nav produktu, kas izdala spēcīgus aromātus.

Medu var turēt arī temperatūrā zem +6, tā vērtīgās īpašības netiks ietekmētas, medus tikai sabiezēs un sacietēs. Tomēr, ja medus uzglabāšanas temperatūra ir augstāka par +20, tad tas sāk bojāties un zaudēt vitamīnus un fermentus. Centies uzglabāt medu vienā un tajā pašā temperatūrā, citādi tas nevienmērīgi kristalizējas. Bez tam sargā to no tiešiem saules stariem, jo gaisma mazina pretmikrobu īpašības. Tāpēc vislabāk turēt to tumšā vietā.

Foto: Depositphotos

Uzglabāšanas trauki

Medu rekomendē uzglabāt stikla, keramikas, māla vai arī pārtikai paredzētā plastmasas tarā. Bet, kas attiecas uz pēdējo, tad medus tajā glabājams ne ilgāk  kā gadu, jo vēlāk medus sāk iesūkt no plastmasas ķīmiskos piemaisījumus.

Nav pieļaujama medus uzglabāšana metāla, cinkotā vai vara traukā. Tas ir saistīts ar to, ka medus saskare ar šiem metāliem padara to toksisku. Svarīgs nosacījums ir arī tas, ka medus glabāšanas iepakojumam jābūt ideāli tīram un sausam, kā arī hermētiski noslēgtam.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu