Kāds 17 gadu jauns britu pusaudzis savā uzturā gadiem lietojis tikai frī kartupeļus, čipsus, baltmaizi, pa retam kādu šķiņķa škēli. Neatbilstoša, nesabalansēta uztura dēļ radušies redzes bojājumi un rezultātā zaudēta redze, vēsta raidorganizācija BBC.
Frī kartupeļu "diēta" un redzes zudums: britu pusaudža pieredze
Gadījums aprakstīts akadēmiskajā žurnālā "Annals of Internal Medicine".
Puisis 14 gadu vecumā vērsās pie ģimenes ārsta ar sūdzībām par nogurumu un nelāgu pašsajūtu. Viņam tika konstatēts vitamīna B12 deficīts un izrakstīti uztura bagātinātāji. Tomēr zēns nepieturējās pie ārsta norādījumiem, kā arī turpināja savus ārkārtīgi neveselīgos ēšanas paradumus.
Trīs gadus vēlāk pusaudzis, kuram šajā laikā pasliktinājās redze, nonāca Bristoles Acu klīnikā. "Viņa uzturs būtībā sastāvēja no frī kartupeļu porcijas, ko viņš katru dienu pirka tuvējā ēstuvē. Viņš arī našķojās ar "Pringles" čipsiem, dažkārt ar baltmaizes šķēlēm un paretam ar šķiņķi, bet viņš tikpat kā neēda ne augļus, nedz arī dārzeņus," stāsta zēna ārstējošā ārste Denīze Atana.
"Viņš to skaidroja ar savu nepatiku pret dažādām produktu konsistencēm, ko nevarot izturēt. Frī kartupeļi un čipsi bija vienīgie produktu veidi, ko viņš gribēja un uzskatīja, ka var ēst."
Analīzes uzrādīja B12, D vitamīna, selēna, kā arī citu vitamīnu un minerālvielu nepietiekamību.
Zēna svars bija normāls. Tomēr nepietiekamais uzturs bija novedis pie viņa vecumam neatbilstoši zema kaulu minerālā blīvuma, kā arī redze bija pasliktinājusies tiktāl, ka viņš uzskatāms par aklu.
Viņam diagnosticēta uztura izraisīta optiskā neiropātija, kas agrīnā stadijā ir ārstējama, taču vēlāk noved pie neatgriezeniskiem redzes nerva bojājumiem.
Atana norāda, ka laimīgā kārtā šādi gadījumi ir reti, taču vecākiem jāsaprot, ka ļoti izvēlīga ēšana var negatīvi ietekmēt bērnu veselību.
Viņa uzsver, ka uztura bagātinātāji var papildināt vienveidīgu ēdienkarti, taču neaizstās sabalansētu uzturu.