"Augļu sulu dzeršana ir labs un veicināms pasākums, un manā rīcībā nav informācijas, ka dabiskas augļu sulas rada kādus veselības traucējumus. Cits jautājums ir par to, kas notiek, kad tās tiek patērētas neadekvātā daudzumā. Konkrētu ciparu nav, taču 300 vai 400 mililitri dienā noteikti veselībai par sliktu nenāks," stāsta eksperte.
Viņa atklāj, ka Latvijā vairums cilvēku augļus patērē krietni par maz un sulu dzeršana būtu tikai veicināma. Eksperte gan uzsver, ka runa ir par svaigi spiestām augļu sulām.
Uztura speciāliste min, ka saldinātajās sulās pievienotie cukuri krietni sliktāk ietekmē arī zobu veselību. "Tās sulas, kas pēc būtības ir vienkārši saldināti dzērieni, pārsvarā ir termiski apstrādātas, līdz ar ko zaudē arī daudzus vitamīnus, kā piemēram, C vitamīnu, kas karsējot zūd līdz pat 80 procentiem," stāsta eksperte.
Svaigi spiestas sulas tomēr saglabājot lielāko daļu uzturvielu. Andrijanova piebilst, ka pats labākais, ko darīt, būtu saglabāt arī izspiestā augļa masu, no kuras iespējams pagatavot dažādas garšīgas ēdamlietas - kaut vai plācenīšus. Viņa piebilst, ka tiem, kas rūpējas par svara samazināšanu, svaigi spiestas sulas baudīšana ir pielīdzināma mazai ēdienreizei.
Eksperte pievēršas arī pāris no izplatītākajiem mītiem par augļu sulu lietošanas paradumiem.
"No kaut kurienes ir ienācis uzskats, ka augļus un augļu sulas nevajadzētu lietot dienas otrajā pusē. Tas ir absolūti neracionāls un nezinātnisks pieņēmums! Latviešus ir jāstimulē ēst augļus un dzert augļu sulas, vienalga kurā dienas laikā," atklāj RSU pasniedzēja.
Viņa stāsta, ka tāpat arī pastāvot uzskats, ka svaigi spiestās sulas ir jādzer tukšā dūšā, taču tas var izraisīt nepatīkamas sajūtas kuņģī, īpaši, ja runa ir par citrusaugļu sulām. Cilvēki mokot sevi bez vajadzības – veselīgi cilvēki augļu sulas var dzert pirms vai pēc ēdienreizes, kā arī jebkurā diennakts laikā – tam nav īpašas nozīmes.