9 noteikumi, kas jāievēro konservējot
Lai gardi un glabājas ilgi!

FOTO: Depositphotos

Lai pēc iespējas ilgāk varētu uzglabāt konservējumus, jāievēro daži ļoti svarīgi nosacījumi. Kā izvairīties no iecienīto salātu sarūgšanas un vai pelējuma kārtas mīļākā ievārījuma burciņā, skaidro "Food in my room".

1. Kārtīga produktu atlase.

Viss atkarīgs no tā, ko plāno ieziemot - gatavosi kompotu, sālīsi gurķus vai gatavosi salātus - rūpīgi atlasi sastāvdaļas. Dārzeņiem, augļiem, ogām, sēnēm jābūt svaigiem, veseliem, bez jebkādām aizdomām par bojājumiem (nekādi melni punkti, švīkas, mīkstas iedobes). Un, protams, pirms sākt gatavošanu, visiem produktiem ir jābūt rūpīgi notīrītiem vai kārtīgi nomazgātiem.

2. Pareiza trauka un vāka izvēle.

Obligāts drošas konservēšanas noteikums - hermetizācija. Svarīgi, lai pudeles vai burciņas kakls ir vesels, bez robiem un vāciņš taisns, nesalocīts. Kā pārbaudīt? Ielej burkā vai pudelē ūdeni, uzskrūvē vāku un kārtīgi to sakrati, ja šķidrums netek ārā, hermetizācija būs pietiekoša.

3. Rūpīga burku mazgāšana.

Burkām jābūt ideāli tīrām. Mazgā tās izmantojot dabīgus produktus - sodu vai sinepju pulveri. Svarīgi - izmantotajam sūklim ir jābūt jaunam, lai nepārnestu baktērijas no citas mazgāšanas reizes.

4. Burku sterilizācija.

Lai kuru no burku sterilizācijas veidiem tu izvēlētos, dari visu rūpīgi un ievērojot drošības noteikumus, jo būs jāsaskaras ar augstu temperatūru.

5. pareizi piepildi burkas

Pirms burku pildīšanas tām jābūt sausām. Tās var izžūt pašas, lai veiksmīgāk tas notiktu, pēc mazgāšanas novieto tās ar kakliņu uz leju.

Ja burkās pildīsi karstu marinādi vai ievārījumu, arī burkām jābūt karstām - uzkarsēšanai izmanto cepeškrāsni.

Ir arī vairāki viedokli par to, cik pilnai jābūt burkai "līdz pleciņiem" vai līdz vākam. Labāks tomēr būs otrais variants, jo - jo mazāk gaisa burkā, jo mazāka iespēja saskābšanai un citu mikrobu iespējai savairoties.

6. Neaizmirsti par atkārtotu sterilizāciju.

Kad burkas pilnas, veic atkārtotu sterilizāciju. Atrodi lielu, platu katlu, tā apakšā ieklāj tīru auduma gabalu. Ieliec katlā burkas un arī starp tām vēlams ielikt auduma gabaliņus. Uz burkām uzliec vāciņus, bet nekādā gadījumā neskrūvē tās ciet! Katlā, līdz burku "pleciņiem" ielej ūdeni, kas ir tādā pat temperatūrā kā saturs burkā. Uz lēnas liesmas uzvāri ūdeni un karsē burkas 10 - 20 minūtes, atkarībā no burku lieluma. 

Ja burkā esi ielējis vārošu ievārījumu vai kompotu, atceries, ka notiks saucamā "pašsterilizācija". Tad vari burkas skrūvēt uzreiz ciet, apgāzt uz vāciņa un tādā veidā ļaut tām atdzist.

7. Rūpīga burciņu aizskrūvēšana.

Ļoti svarīgi ir hermētiska burciņas aizvēršana. Kad esi aizskrūvējis burku, apgāz to kājām gaisā, vari arī paripināt pa galdu un pārbaudi, vai nekas netek ārā. Ja tomēr redzi, ka gar vāciņu nāk ārā marināde, burka jāskrūvē ciet no jauna. 

8. Lēna atdzišana.

Burkām ir jāatdziest pakāpeniski. Tas ir svarīgi, lai burkas saturā nemestos pelējums un nekas nesāktu rūgt. Uz vāciņiem novietotas burkas ietin segās un ļauj tām lēnām dzist 1 - 2 dienas.

9. Pareiza uzglabāšana.

Protams, ideālākā vieta mājās gatavotu konservējumu uzglabāšanai ir pagrabs. Tiem kam pagrabi nav pieejami ieteicams atrast tumšāko un vēsāko pieejamo telpu, tā lai vismaz nebūtu konkrētā vieta izteikti silta. Vislabākais pagatavotos konservus apēst gada laikā, lai jaunā sezonā tiktu pie svaigiem.

Uz augšu