Lieto medu pareizi - 7 padomi

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: depositphotos.com

Visiem ir zināms, ka medus mūsu organismam ir ļoti veselīgs. Tas stiprina imunitāti, palīdz tikt galā ar saaukstēšanās slimībām un atbrīvo no bezmiega. Medum piemīt antibakteriālas un antiseptiskas īpašības. Taču ne katrs zin, kā pareizi medu ir jālieto, lai no tā iegūtu visus tos labumus, par kuriem mēs runājām.

Kā tad medus ir pareizi jālieto?

1. Diennaktī ir pietiekami apēst vienu līdz divas ēdamkarotes medus, lai organismu nodrošinātu ar visām, medū esošajām vērtīgajām vielām. Ja medu lieto daudz vairāk, tad tas var novest pie liekā svara pieauguma, diabētiķiem var paaugstināties cukura līmenis asinīs, jo medus sastāvā ir ne tikai fruktoze. 40% no medus sastāva ir glikoze.

Ābolu - medus dzēriens

Foto: Depositphotos.com

2. Vislabāk medu ir lietot no rīta tukšā dūšā, vai 30 min pēc tam, kad būsiet izdzēruši glāzi ūdens. Kāpēc tieši no rīta? Tādēļ, ka medus sastāvā ir daudz ogļūdeņražu, kas sniedz organismam nepieciešamo enerģiju. Dažreiz medu iesaka lietot pirms gulētiešanas, jo tam ir nomierinoša iedarbība. Taču, mēs uzskatam, ka to var darīt tikai izņēmuma gadījumos. Silts piens ar vienu tējkaroti medus ir lielisks līdzeklis saldam miegam. Tomēr katru dienu šo kokteili lietot nav ietiecams, jo tas akumulējas neiztērētā enerģijā, kura var pārvērsties liekajā svarā. Pie tam, tā ir papildus slodze gremošanas traktam, kas var negatīvi ietekmēt gremošanas sistēmu.

Brokastu biezpiens ar medu

Foto: Depositphotos.com


3. Imunitātes stiprināšanai ieteicams medu lietot katru dienu, vai katru otro dienu, pat tad, ja jūsu imunitāti nekas neapdraud. Ja dārzeņos un augļos vitamīnu daudzums ziemas laikā pakāpeniski samazinās, tad medū ir tāds vērtīgo vielu sastāvs, kurš saglabājas visa gada garumā, ja medus tiek pareizi uzglabāts. Medus ir jāglabā stikla tarā tādā vietā, kuru neapspīd saules stari, un pēc iespējas tālāk no vielām ar asu smaržu.


4. Medu nedrīkst kausēt temperatūrā, kura ir augstāka par 40 grādiem, jo tad tas zaudē visas savas vērtīgās īpašības. Daži zinātnieki apgalvo, ka kausējot medu temperatūrā virs 40 grādiem izdalās cilvēka organismam kaitīgās toksiskās vielas. Tādēļ maksimālu labumu no medus jūs iegūsiet, ja to pievienosiet jau gataviem, atdzesētiem ēdieniem vai dzērieniem. Nav vērts medu pievienot karstai tējai. Labāk pagaidiet kamēr tā atdziest līdz 40 grādu temperatūrai. Vienalga jūs nedzersiet tik karstu tēju, jo varat apdedzināties. Pie tam, visa barība, tai skaitā arī dzērieni, organismā sāk pārstrādāties tikai tad, kad ēdiena temperatūra būs vienāda ar ķermeņa temperatūru. Tātad organisms vienalga pagaidīs kamēr tēja atdzisīs, taču vai tas no tējas ar medu iegūs kādu labumu, lūk, tas jau ir atkarīgs no jums. Saaukstēšanās slimību ārstēšanai, vai to profilaksei, variet pagatavot ļoti garšīgu un vērtīgu dzērienu no ūdens, citrona un medus.

Karstās banānu tostermaizes ar medu

Foto: Depositphotos.com


5. Nav vērts medu lietot maltītes laikā. Tādā veidā jūs pievienosiet maltītei liekās kalorijas, pavājināsiet gremošanas procesu un, gan medū, gan maltītē esošo vērtīgo vielu uzsūkšanos organismā. Labāk medu ir lietot studu pirms, vai pēc ēšanas.
6. Nav noslēpums, ka medū ir daudz cukuru, gan vienkāršie, gan saliktie, un tā ir labvēlīga vide baktēriju attīstībai. Ja jūs pēc medus lietošanas neizskalojiet mutes dobumu, tad varat iedzīvoties kariesā un nepatīkamā smakā no mutes.

Avokado pārsteigums

Foto: Depositphotos.com


7. Nelietojiet medu ja jums ir : alerģija uz ziedputekšņiem, kāda medus komponenta nepanesība, jo medū ir daudz bioloģiski aktīvu vielu. Tāpat medu nav ieteicams lietot gremošanas trakta un nieru slimību gadījumos. Tas var pasliktināt jūsu veselības stāvokli, jo medus var kairināt kuņģa un zarnu trakta sieniņas, un nieru audus.

Bērniem līdz gada vecumam vispār nav ieteicams lietot medu, jo pastāv liels diatēzes un dermatīta risks. Zīdaiņa ķermeņa masa nav tik liela, lai tiktu galā pat ar nelielu potenciāli alerģiskā medus devu. Bērniem no viena līdz trīs gadu vecumam var medu nedot, taču ja tomēr esat nolēmuši to darīt, tad dariet to ļoti pakāpeniski un sekojiet bērna un viņa organisma reakcijai.

Jums var šķist, ka šo noteikumu dēļ manāmi samazinās to ēdienu saraksts, kuri ir ne tikai garšīgi, bet arī veselīgi. Patiesībā, ir ļoti daudz gatavo ēdienu recepšu, kur ēdienam tiek pievienots medus bez termiskās apstrādes.

Lieliski ir riekstu, rozīņu un augļu deserti ar medu. Ir cilvēki, kuriem medus tīrā veidā negaršo. Taču ir ļoti daudzi medus veidi, kuri atšķiras gan ar savu ārējo izskatu, gan garšu.

Vasarā var pagatavot gardus kokteiļus ar medu. Glāzē ar ūdeni izšķīdiniet vienu tējkaroti medus, pievienojiet citronu un svaigas piparmētru lapas. Varat arī paeksperimentēt, pievienojot sev vēlamos augļus un garšvielas.

Autors: Bonappetit.lv

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu