Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Garšām pilnās cidonijas. Noderīgi padomi un receptes

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto
Foto: Depositphotos.lv

Cidoniju smarža ir ļoti spēcīga, tādēļ tās nav vēlams glabāt kopā ar citiem augļiem un dārzeņiem, jo tie piesūksies ar cidoniju aromātu. Turpretī, ja vēlas, lai virtuve vai istaba patīkami smaržotu, cidonijas ieber dekoratīvos šķīvjos un noliek telpas centrā uz pāris dienām.

Cidonijas ar cukuru

Raksta foto
Foto: Depositphotos.lv
  • Cidonijas ir visai cietas, tādēļ ieteicams tās vispirms ar lielu, asu nazi sagriezt četrās daļās, pēc tam ar mazu virtuves nazīti vai speciālu augļu nazīti sagriezt sīkāk.
  • Sēklu izņemšanai var izmantot arī karoti ar spicu galu un asām malām.
  • Cidoniju sulu mazās porcijās var arī sasaldēt. To ielej mazos trauciņos vai pat ledus kubiņu saldēšanai paredzētajā traukā un sasaldē.

Cidoniju sukādes

Raksta foto
Foto: Depositphotos.lv
  • Ja šķēlītēs jāsagriež lielāks cidoniju daudzums, nepieciešams ļoti ass nazis, savukārt rokās ieteicams uzvilkt gumijas cimdus, jo skābā sula lielā daudzumā nav patīkama ādai.
  • Cidonijas lieliski papildina biešu, ķirbju, kabaču un patisonu konservus.
  • Cidonijas labi sader ar tādām garšvielām kā krustnagliņas, kardamons, ingvers, kanēlis un čili pipari. Cidoniju čatnijiem var pievienot arī rīvētus mārrutkus.

Cidoniju sīrups

Raksta foto
Foto: Depositphotos.lv
  • Cidoniju šķēlītes, kas izmantotas sīrupa iegūšanai, ir piemērotas žāvēšanai - tās plānā kārtiņā uzber uz plāts, kurā ieklāts cepampapīrs, tad liek līdz 60-70 °C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī un žāvē tik ilgi, līdz šķēlītes kļūst kraukšķīgas.

Lasi vēl:

Teksts no grāmatas "Konservēšanas rokasgrāmata", Iveta Galējaapgāds "Zvaigzne ABC"

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu