Paprika ir visu pasaules virtuvju favorīts. To sāla, marinē, konservē, pilda, cep un grilē!
Paprika jeb saldais pipars
Galvenais elements
Saldais pipars – ir tuvs radinieks gan čili pipariem, gan melnajiem. Tie visi satur kapsaicīnu – šī viela piešķir dārzeņiem pikantu garšu un dod mums daudz labumu. Tas samazina asinspiedienu, samazina trombu veidošanos iespējamību, normalizē vielmaiņu, pasargā no depresijas un saaukstējumiem. Tikai pusīte saldās paprikas nodrošinās ar C vitamīnu uz veselu diennakti.
Virtuvē
Konservētā paprika saglabā prakstiski visus vitamīnus un minerālvielas. Ja papriku izmanto salātu pagatavošanai, tad pievieno krējumu, jo pateicoties tam paprikā esošais retinols labāk pārstrādājas organismā.
Ieslēdz pozitīvu
Spilgtās paprikas krāsas dāvā mums prieku un uzlabo garstāvokli. Psihologi pat iesaka izmantot to virtuves dekorēšanai. Piekar virtuvē uz striķīša krāsainos piparus – svaigus vai kaltētus (tie pat kaltētā veidā saglabā savu košumu), – un krāsu terapijas zona gatava.
Krāsai ir nozīme
Salātiem izvēlies zaļu, oranžu vai sarkanu papriku. Sautēšanai labāk zaļo neizmantot – tad sautējums var būt rūgts. Dzeltenā paprika pēc rutīna daudzuma ir čempions. Sarkanā paprika ir pati saldākā. Un vitamīnu sarkanajā paprikā ir daudz vairāk, nekā citu krāsu paprikās, pie tam lielākais vairums ir tieši pie kātiņa.
Fakti
Domā, ka pipars ir dārzenis? Nē! No botāniskā viedokļa paprika ir nakteņu dzimtas oga.
Jo smagāks pipars, jo tas sulīgāks. Jo mazāk bojājumu uz miziņas, jo vairāk tajā vitamīnu.
Uzglabāt papriku var ledusskapī veselu mēnesi.
Autors: Bonappetit.lv