Sākums > Receptes > Konditoreja un maize

Brīnumgardie šokolādes kēksiņi

2016. gada 2. maijs
Foto: Janas kūkas
Vispieprasītākie no mazajiem kēksiņiem (cupcakiem un mafiniem) mūsmājās ir tieši šie šokolādīgie kārumi. Neatkarīgi no ēdāju vecuma un dzimuma, tie ieguvuši vislielāko popularitāti un atzinību. Lai arī man pašai labāk tīk vaniļas un ogu garšas, padodos vairākuma gribai. Protams, ar šokolādes glazūru vai lielu krēma cepuri:)) Kēksiņiem ir lieliska struktūra, tie ir pufīgi, ar lielisku smaržu un piesātinātu garšu.
Pagatavošana
60 min
1. Kakao ieber trauciņā un uzlej vārošu ūdeni. Masu kārtīgi izmaisa un atstāj, lai tā atdzistu līdz istabas temperatūrai.
2. Ar mikseri puto mīkstu sviestu, līdz masa ir gaiša un vijīga, pieber cukuru un turpina putošanu. Pievieno olas un kārtīgi ieputo masā. Pievieno iepriekš izsijātus miltus, kuriem pievienots un iemaisīts cepamais pulveris, vaniļas cukurs un sāls.
3. Kad milti iemaisīti, pievieno atdzesētu kakao maisījumu un, masas savienojot, iegūst skāba krējuma konsistencei līdzīgu kēksiņu mīklu.
Foto: Janas kūkas
4. Kēksiņus cep speciālās veidnēs, kurās ieklāj papīra turziņas. Procesa laikā sapratu, ka man ir tikai 6 papīra turziņas, tāpēc cepšanai izmantoju arī silikona veidni.
5. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 190 grādu temperatūrā, aptuveni 16 minūtes. Gatavību pārbauda ar kociņu. Svarīgi kēksiņu nepārcept, jo tad tas kļūst sauss.
Foto: Janas kūkas
6. Gatavo šokolādes glazūru (ganašu):
7. Traukā ieber sasmalcinātu šokolādi.
8. Katliņā strauji uzkarsē saldo krējumu līdz (burbulim) un pārlej šokolādei. Masu neaiztiek aptuveni divas minūtes, pēc tam kārtīgi ar stiepļu putotāju izmaisa.
9. Kad glazūra atdzisusi, to ar karoti pārlej kēksiņiem. Citā variantā ganašu var atdzesēt ledusskapī, tad masa būs stingrāka un uz kēksiņiem to pārsmērē ar platu nazi. Kā trešais variants - atdzesētu un istabas temperatūrā pastāvējušu ganašu var saputot, kā rezultātā iegūst biezu, uzputotu masu, kuru pārklāj virsmai ar platu nazi vai iepilda dekorējamā turzā un izveido kēksiņam cepuri.
Foto: Janas kūkas
10. Kēksiņus vienkārši var pārkaisīt tikai ar pūdercukuru.
Foto: Janas kūkas
11. Vai arī - uzliet spīdīgo un kārdinošo šokolādes glazūru. Ticiet man, kārumnieki vispirms pasniegsies tieši pēc šī, ar šokolādīgo glazūru pārklātā, garduma.
12. Lai labi garšo!
Uz augšu