Veselīgas un neveselīgas taukskābes - kas tās ir?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: receptes.lv

Taukvielas ir galvenā enerģijas deva, kas tiek piegādāta ar uzturu, veicina taukos šķīstošo elementu, tādu kā A, D, E un K vitamīnu uzsūkšanos. Visu uztura taukvielu pamatsastāvdaļa ir piesātinātās un nepiesātinātās taukskābes.

Foto: Receptes.lv
Foto: Receptes.lv

Piesātinātās taukskābes – tām ir  cieta konsistence un galvenokārt tās ir dzīvnieku izcelsmes produktos, tādos kā piem.: speķis, sviests, piena produkti un sarkanā gaļa. Savukārt, nepiesātinātām taukskābēm ir šķidra konsistence un tās pārsvarā atrodamas augu izcelsmes produktos. Starp nepiesātinātajām taukskābēm izceļas:

  • Mononepiesātinātās taukskābes – nozīmīgā daudzumā atrodamas rapšu eļļā un olīveļļā. Tās palīdz uzturēt holesterīna līmeni asinīs atbilstošā proporcijā.
  • Polinepiesātinātās taukskābes – tām ir būtiska loma cilvēka uzturā. Pie tām pieder neaizstājamās nepiesātinātās taukskābes – omega 6 un omega 3. To avots ir augu eļļas (saulespuķu eļļa, sojas eļļa, kukurūzas eļļa), jūras zivis, aļģes, valrieksti, kā arī augstas kvalitātes margarīni smērējami uz maizes. Neaizstājamās nepiesātinātas taukskābes palīdz uzturēt holesterīna līmeni atbilstošā līmeni, kā arī labvēlīgi ietekmē asinsrites sistēmu
Foto: Receptes.lv

Autors: Taukvielas.lv

Titulbilde: Depositphotos.com

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu