Zemeņu laiks rit pilnā sparā un tieši tāpat arī našķošanās ar šīm gardajām ogām. It kā šķiet, ka zemenes mums tik sen jau zināmas un baudītas, un, ka zinām par tām visu, tomēr ir daudz knifiņu, par kuriem iespējams pat nebiji dzirdējis.
Lūk, ko der zināt par zemenēm!
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
- Zemenes jānolasa tikai tad, kad tās ir pilnībā nogatavojušās, jo pēc novākšanas ogas neturpina gatavoties.
- Vispiemērotākais trauks zemeņu pārvietošanai no dobes vai tirgus līdz mājām ir pīts groziņš, kurā iekļūst gaiss un ogas nesaspiežas.
- Zemeņu kvalitāti samazina ūdens, tāpēc tās jāmazgā ļoti uzmanīgi - vislabāk pa vienai ogai kopā ar kātiņu jānoskalo zem vieglas auksta ūdens strūklas. Spēcīga ūdens strūkla bojā nogatavojušās ogas.
- Kātiņu un kauslapas ieteicams noņemt tikai pēc tam, kad ogas ir nomazgātas un nosusinātas, jo citādi tās zaudē sulu un kļūst ūdeņainas.
- Jo ilgāk zemenes pirms konservēšanas uzglabā neapstrādātas, jo vairāk aromāta un vērtības tās zaudē.
- Ja nepieciešams, lai cukurs ātrāk izkustu, to var iepriekš sasildīt cepeškrāsnī.
- Ar zemenēm labi sader citronmelisa, piparmētra, estragons, lavanda, vaniļa, rozmarīns, timiāns un baziliks.
Teksts no grāmatas "Konservēšanas rokasgrāmata", Iveta Galēja; apgāds "Zvaigzne ABC"