Sākums > Receptes > Pamatēdieni

Su-meshi (酢飯, suši rīsi

2005. gada 23. novembris
Foto: Aldis K.
Pagatavošana
60 min
1. Konbu aļģi zem tekoša ūdens ar lupatiņu noberž. Konbu aļģi iemērc ūdenī vismaz stundu iepriekš.
2. Rīsus nomazgā: traukā ielej nedaudz aukstu ūdeni, pieber rīsus, strauji ar pusatvērtu dūri mazgā, nolej ūdeni, uzlej tīru ūdeni. Ūdens būtu jānomaina kādas 3..4 reizes, kamēr gandrīz tīrs. Pirmā skalošana nedrīkst pārsniegt 30 sekundes.
3. Rīsus ieber sieta, ļauj 30 (ziemā 40..60) minūtes pirms vārīšanas pastāvēt.
4. Vārīšana: vislabāk lietot rīsu varāmo aparatu, vienkārsi un bez problēmām. Ja tāda nav - katliņš. (Ar katliņu katram jaaeksperimentē pašam, jo rezultāts stipri atkarīgs no plīts un katla. Uz elktriskās plīts ar riņķiem es lēju rīsiem pa virsu 1 pirksta biezuma ūdeni, šoreiz dashi. liku uz auksta riņķa bez vāka, uzņēmu laiku, kad sāka vārīties, izslēdzu riņķi, uzliku vāku. Rīsi gatavi pec 20 minūtem sākot no uzlikšana uz riņķa. Parametri var manīties atkarība no katla un plīts jaudas...)
5. Kad rīsi nostāvējušies, tos parlej ar aļģes uzlējumu (dashi) un vāra. Kad rīsi gatavi, tos atstāj uz 10 minūtēm katliņa vai vārītāja ar aizvērtu vāku.
6. Kamēr vārās rīsi, sagatvo marinadi:
7. Etiķi, cukuru un sāli mazā katliņā uz lēnas uguns vāra lidz cukurs un sāls izšķīst.
8. Kad rīsi gatavi un nostavējušies, suši bļodu (lēzens koka trauks) samitrina ar etiķūdeni. Trauku izklāj ar rīsiem, rīsus vienmērīgi apslaka ar marinadi. Ar plakanu koka vai plastmasas lāpstiņu rīsus graiza lāpstiņu turot 45 grādu leņķī pret pamatni. Nedrīkst rīsus mīcīt! Maisīšanas laikā rīsus dzesē ar ventilatoru.
9. Kad rīsi ir vienmērīgi samaisīti, tos pārklaj ar etiķūdenī samērcētu drāniņu.
10. PS. var nopirkt gatavu rīsu marinādi, būs drusku vienkāršak.
Uz augšu