Sākums > Receptes > Konservējumi

Sēņu sālīšana ar karsto metodi

2005. gada 27. augusts
Foto: Receptes.lv
Pagatavošana
1 min
1. Sālītas sēnes
2. Sēņu sālīšanai vispiemērotākie trauki ir stikla burkas, emaljēti spaiņi vai koka toveri. Neder māla podi, jo māla glazūra sālījuma ietekmē var radīt svina savienojumus, kas ir kaitīgi veselībai.
3. Sēnes notīra no gružiem, bet ne pārāk (nemazgā). Liek vārīties aukstā ūdenī, kuram pielikta sāls (uz 1l ūdens pievieno 1 ēdamk. sāls) un vāra uz lēnas uguns līdz sēnes sāk grimt ūdenī (20-25min) un kļūst dzidrākas. Ūdens jālej tik daudz, lai sēnes peld brīvi (nav saspiestas). Vārīšanas laikā sēnes apmaisa, lai nepiedeg un nosmeļ putas. Novārītas sēnes strauji atdzesē aukstā ūdenī. Novārītas, atdzesētas sēnes nedaudz nospiež, lai notek liekais ūdens. Nedrīkst nospiest pārāk daudz, jo tad sēnes ir bezgaršīgas, jo daļa ekstraktvielu iet zudumā.
4. Uz 1 kg sēņu liek 60g sāls (ja liek pārāk daudz, tad sēnes ir sausas, sāļas, tām nav sēņu īpatnējās, patīkamās garšas). Traukā sēnes sajauc ar sāli, ja vēlas, pieliek ķiplokus, melnos piparus. Labi izmazgātā, dezinficētā traukā sapilda sēnes, stigri nospiež, pārklāj ar tīru drānu, uzliek slogu un nomazgātu laukakmeni, lai nospiestu gaisu. Pēc dažām dienām, kad sēnes nosēdušās, var turpināt sālīt sēnes, kamēr trauks ir pilns. Virs sloga jābūt šķidrumam. Ja sēnes nav pārklātas ar sālījumu, tad jāpielej 6% sālsūdens un jāuzliek smagāks slogs (uzglabāšanas laikā jāseko līdzi, lai tās vienmēr ir apsegtas, jo citādi tās var sākt pelēt).
5. Labākā temperatūra, lai uzglabātu sēnes ir 4-10C. Nav vēlams uzglabāt pārāk zemā temp., jo sasalušas sēnes ir drupatainas, melnas, mīkstas un negaršīgas.
6. Uzglabājot sēnes siltākā temp. Par 10C tās var ieskābt, var rasties skābena garša, kas nav vēlama.
7. Šādi sālot sēnes tās jau pēc pāris dienām ir lietojamas uzturā.
Uz augšu