Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča
Sākums > Receptes > Zupas

Aukstā zupa ar ceptām bietēm

Foto: Uldis Grīnbergs
" Galīgi neatceros, ka bērnībā dotu auksto zupu. Nezinu, varbūt tikai mūsmājās nedeva. Manas bērnības aukstā zupa bija –skābputra, meža zemenes ar aukstu pienu un rabarberu debesmannā ar pienu. Esmu jau tai vecumā, kad stāstot par bērnības atmiņām, droši varētu sāk šādi- sen senos laikos... Tālāk jau jūs zināt paši.

Tirdziņā pienāca paziņa ar jautājumu "man negaršo aukstā zupa ar vārītām bietēm, bet veikalā nopērkamās ļoti etiķainas. Vai var gatavot ar ceptām bietēm?" " Kāpēc gan ne?" Tā atbildēju," stāsta receptes un foto autors Uldis Grīnbergs.
Pagatavošana
150 min
1. Bietes sarīvēju un lieku cepties sausā pannā bez vāka. Pēc 20 minūtēm pieleju pusglāzi ūdens lieku virsū vāku un sautēju, kamēr mīkstas. Ja vajag, tad nedaudz papildinu ūdeni. Beigu procesā pieberu sāli un tējkaroti cukuru.
Foto: Uldis Grīnbergs
2. Kad bietes gatavas, izslēdzu plīti un bietes pārslaku ar 2-3 ēdamkarotēm rīsu etiķa. Tas maigāks ,dabīgs un neitrāla garša. Etiķis bietēm iedod nelielu skābenumu un tai pašā laikā pašas bietes būs saldenas.
3. Kamēr bietes atdziest, sagriežu visu pārējo. Beigās liekam visu kopā, lejam atdzesētas paniņas, kefīru, iejaucam sinepes un neaizmirstam par sāli, jo tā šobrīd organismam ļoti nepieciešama. Liekam ledusskapī uz kādu stundu un lai būtu sātīgāk piecepu klāt kartupeļus savā gaumē un kā nu gan visu bez aukstās gaļas.
Foto: Uldis Grīnbergs
4. Mana koncepcija ir šāda- zupai jābūt atspirdzinošai, vieglai, drīzāk padzerties, ne paēst!

Lai labi garšo!
Foto: Uldis Grīnbergs
Uz augšu