Sākums > Receptes > Pamatēdieni

Mazie cepelīni ar žāvētas gaļas un skābā krējuma mērci

2023. gada 18. oktobris
Foto: Līga Alika
"Ģimenes recepte, ko gatavojušas dzimtas saimnieces ar saknēm Latgalē, Sēlijā un Lietuvā 😇
Lai netiktu lauzti šķēpi par nosaukumu un gatavošanas veidu, pēc pamatīgas ģimenes tradīciju izpētes varu apgalvot, ka mums bija divu veidu cepelīni - mazie bez pildījuma un lielie ar pildījumu. Šoreiz piedāvāju mazo cepelīnu recepti ☺️
Pirmo reizi gatavojot, process notika ļoti lēni, bet ar labām iemaņām šī recepte aizņems apmēram 90 minūtes laika.
No receptē norādītā kartupeļu daudzuma sanāk 8 cepelīni, ideāls daudzums pamēģināšanai, ja līdz šim tas šķitis kaut kas ļoti sarežģīts.Lauku mājas pusdienās, protams, ar 8 gabaliem netiktu sveikā cauri, tāpēc vecmamma vienmēr ņēma “spaņi buļvu”, no vesela spaiņa kartupeļu jau varēja pagatavot pusdienas visiem.
Rīvēšanas process pēc viņas vārdiem bija “tarkavuot” 😊, tā tas tika saukts vienmēr un visi saprata, ko tas nozīmē. Kad bija satarkavuots vasals spaņs buļvu, gatavošana varēja sākties," stāsta receptes un foto autore Līga Alika.
Pagatavošana
100 min
1. Sagatavo nepieciešamās sastāvdaļas.
Foto: Līga Alika
2. Sarīvē nomizotus kartupeļus uz asās smalkās rīves.
Foto: Līga Alika
3. Ņem dubulti salocītu marles auduma gabalu, noliek pāri tukšai bļodai un ielej rīvētos kartupeļus auduma vidū bļodā.
Foto: Līga Alika
4. Aiz visiem auduma stūriem ņem marli, uztaisa galviņu un izgriež/izspaida no kartupeļiem šķidrumu.
Foto: Līga Alika
5. Sauso kartupeļu masu liek citā traukā.
Foto: Līga Alika
6. Pēc dažām minūtēm kartupeļu šķidruma apakšdaļā ir “nosēdusies” kartupeļu ciete, uzmanīgi nosmeļ šķidrumu.
Foto: Līga Alika
7. Kartupeļu cieti pievieno sausajai kartupeļu masai. Mīklai pieber sāli.
Foto: Līga Alika
8. Visu samīca viendabīgā konsistencē.
Foto: Līga Alika
9. Mīklu sadala 8 vienādos gabalos, katru izveido glītā ovālā formā.
Foto: Līga Alika
10. Katlā uzvāra ūdeni, pievieno šķipsnu sāls, pa vienam liek iekšā sagatavotos cepelīnus.
Foto: Līga Alika
11. Pirmās piecas minūtes vāra lielā karstumā nemaisot. Pēc tam samazina plīts karstumu apmēram uz pusi un vāra vēl 25 minūtes.
Foto: Līga Alika
12. Pēc 30 vārīšanas minūtēm izslēdz plīti, atstāj cepelīnus karstajā ūdenī 30 min nogatavoties, pa to laiku pagatavo mērci.
13. Sagriež kubiņos žāvēto gaļu.
Foto: Līga Alika
14. Sīki sagriež sīpolu.
Foto: Līga Alika
15. Gaļu liek cepties mazā katliņā (man ērtāks ir maza diametra nerūsējošā tērauda katls, nevis panna, jo gaļa nelec uz visām pusēm 😅)
16. Kad gaļa ir pa pusei sacepusies, pievieno sasmalcināto sīpolu.
Foto: Līga Alika
17. Kad gaļa un sīpoli ir sacepušies, katliņu noņem no plīts un pielej puskausiņu (50 ml) ūdeni no cepelīniem katlā pie saceptās gaļas.
Foto: Līga Alika
18. Katlā pievieno 200 ml krējumu.
Foto: Līga Alika
19. Katlu uzliek atpakaļ uz plīts, samaisa mērci un uzkarsē līdz pirmajam burbulim.
20. Pievieno piparus un vēlreiz samaisa.
Foto: Līga Alika
21. Cepelīnus liek skaistā šķīvī, pārlej ar gaļas mērci un pasniedz ar kādu zaļumiņu, man bija rozmarīna lapiņas 🌱

Vasaļi āduši!
Foto: Līga Alika
Uz augšu