Sākums > Receptes > Zupas

Austrumu čili zupa

2021. gada 20. septembris
Foto: Publicitātes
"Sanāca tāda kārtīga, čilīga zupa. Ēdām ar abām rokām. Ar irbulīšiem vai dakšiņu ņemam nūdeles, ar otru roku un karoti, buljonu. Izklausās sarežģīti, bet īstenībā ļoti vienkārša un garšīga zupa," stāsta receptes un foto autors Uldis Grīnbergs.
Pagatavošana
120 min
1. Sāk ar buljona vārīšanu. Kārtīgi nomazgā gaļu, (ļoti labi būtu, ja kauls pēc iespējas lielāks), liek katlā, pārlej ar aukstu ūdeni, noputo.
Foto: Publicitātes
2. Pāris lielu sīpolu un divas ingvera saknes ar visu mizu, krietna vīrieša īkšķa lielumā, pārgriež uz pusēm un apcep uz sausas pannas. Liek topošajā buljona katlā un vēl pielej kādas četras ēdamkarotes kvalitatīvas sojas mērces. Viss, vairāk nekā, tikai ingvers un sojas mērce!

Noregulē mazu liesmu, lai vāras, bet jāpieskata, jo mums vajag stingru gaļu, nevis,lai jūk ārā.
3. Kamēr vāras buljons, sagatavo rīsu nūdeles. Man ir sava metode, kas man patīk vislabāk patīk. Iemērcu uz kādām 7- 10 minūtēm remdenā ūdenī, pēc tam nokāšu un saberu vārošā ūdenī. Noskaitu līdz 20, atkal nokāšu un zem auksta ūdens krāna ātri atdzesēju. Kam negaršo rīsu nūdeles var ņemt parastos makaronus, tikai vāriet atsevišķi ūdenī nevis buljonā.
4. Kad buljons gatavs izzvejo gaļu. Šeit atkal maza viltība. Gaļas dzesēšanai neizmantojam nekādas palodzes, jo dziestot gaļa noteikti apkaltīs. Liekam karsto gaļu aukstā ūdenī, tad viņa būs sulīga un aromātiska. Tā arī apturēs gatavošanās procesu.
5. Izkāšam buljonu un jāsāk tjūningot. Piemetu pāris krustnagliņas, mazu gabaliņu kanēļstandziņas, čili piparu, pēc stipruma, kādu vēlaties,saldo čili mērci pāris ēdamkarotes, vēl mazliet sojas mērci, melnos piparus, cukuru, un Pad Thai mērci. Tad pavāram kādas piecas minūtes un garšojam vai nevajag, ko vēl pievienot.
6. Liekam nūdeles bļodiņā, pārlejam ar vārošu buljonu, sagriežam gaļu un maliņā liekam pusīti, piecminūšu olu. Pārkaisa ar lociņiem. Neiesaku dilles un pētersīļus, nav tas ēdiens.

Labu apetīti!
Foto: Publicitātes
Uz augšu